Consuminderen staat letterlijk voor minder consumeren. In de praktijk betekent de term ook zuinig omgaan met het milieu en besparingen in het dagelijkse leven.

Hoe is consuminderen ontstaan?

De term 'consuminderen' werd oorspronkelijk bedacht om consumenten bewust te maken van hun consumptiegedrag en de gevolgen hiervan op het milieu. Het begrip consuminderen werd in 1990 geïntroduceerd door het ministerie van VROM. Jaren later hielden mensen minder geld over door de economische crisis. Consuminderen werd toen ook synoniem voor besparen op alle mogelijke manieren, om meer geld over te houden. Nu het economisch weer beter gaat, consuminderen de meeste mensen niet uit financiële nood, maar als levensvisie en tegengeluid naar de consumptiemaatschappij die de westerse wereld overheerst.

Waarom consuminderen?

Vaak is milieuwinst een logisch gevolg van consuminderen. Op de kwaliteit van leven en wooncomfort hoeft echter zelden te worden ingeleverd. Mensen die consuminderen, proberen goedkopere alternatieven te zoeken of kopen slechts de beste producten met een lange levensduur. Consuminderaars gaan verspilling tegen door bewust op het energieverbruik te letten en zorgvuldig boodschappen te doen. Minder afval produceren en zoveel mogelijk producten hergebruiken zorgen ervoor dat minder nieuwe spullen gekocht hoeven te worden.

Hoe koop je minder? Besparen en spullen delen

Starten met consuminderen is voor veel mensen best lastig. Het vergt een andere denkwijze en een verandering van jarenlange gewoonten. Een aantal tips om minder te kopen en te besparen:

  • Koop energiezuinige apparatuur en voorzie je woning van energiebesparende LED-verlichting.
  • Bekijk al je verzekeringen zorgvuldig en zoek per verzekering naar een goedkoper alternatief. Nederlanders zijn vaak oververzekerd of zijn zich er niet van bewust dat het elders voor een lagere prijs kan.
  • Neem alle abonnementen onder de loep. Lees je al deze tijdschriften en kranten wel echt? Ook het sportschoolabonnement valt hieronder. Misschien is zelf buiten sporten een alternatief?
  • Eet al je gekochte levensmiddelen op en maak nieuwe gerechten met eventuele restjes. Eet de voorraadkast leeg en koop de volgende keer bewuster in. Vermijd daarbij milieuonvriendelijke verpakkingen die veel afval produceren.
  • Probeer oude spullen te herstellen of te hergebruiken. Wandel eens door de lokale kringloopwinkel en breng je overbodige spullen daarheen. Wie weet ligt er iets dat je goed kunt gebruiken.
  • Bedenk altijd hoe je hetzelfde voor minder geld kunt doen, of koop alleen wat je echt nodig hebt.

Tweedehands kopen

Tweedehands kopen is iets wat niet alleen aan consuminderaars voorbehouden is. Tegenwoordig handelt vrijwel iedereen op Marktplaats in gebruikte en tweedehands spullen. Op deze manier hoef je niet veel geld uit te geven aan een nieuw meubel of andere spullen. Bovendien spaar je het milieu, omdat er geen nieuw product uit kostbare grondstoffen gemaakt hoeft te worden.

Handige consuminder doe-het-zelftips

Consuminderen betekent ook dat je naar creatieve oplossingen zoekt om te voorkomen dat je iets nieuws hoeft te kopen. Van een pak bloem bak je bijvoorbeeld zelf eenvoudig een heerlijk vers brood, in je tuin of op je balkon begin je een moestuintje met de lekkerste aardbeien, aardappelen en tomaten. Leer zelf meubels en kleding te fabriceren van goedkope onderdelen en investeer in gereedschap en producten om eigen spullen te herstellen. Je zult merken dat je veel meer voldoening haalt uit zaken en voeding die je zelf hebt geproduceerd. Veel etenswaren laten zich goed invriezen, zodat je nog maandenlang van je eigen moestuin geniet.

Ook minderen met je energieverbruik: energiebesparende maatregelen

Besparen op het energieverbruik is een belangrijk punt voor mensen die consuminderen. Maandelijks is de energierekening een grote kostenpost, waar je echter eenvoudig op kunt besparen. Het is goed om eerst te kijken naar je eigen gedrag. Kan de thermostaat niet een paar graden lager? Moet de verlichting en verwarming echt branden in ruimtes waar je helemaal niet bent? Is het een grote moeite om de deur te sluiten en de gordijnen dicht te doen? Kan dat ritje met de auto ook niet met de fiets? Als je je eigen gedrag goed onder de loep neemt, merk je dat er vaak veel besparingen te realiseren zijn.

We helpen je graag om je huis comfortabel en energiezuinig te maken met de online huisscan. Een persoonlijk energie bespaaradvies dat op jouw thuis geschreven is. Met de gratis adviesscan zie je in een paar stappen waarmee je huis energiezuiniger wordt. En wat dat kost én oplevert! Scan mijn huis >