Zou u graag volledig zelfvoorzienend willen zijn? Uw eigen voedsel verbouwen, al uw energie zelf opwekken, zo onafhankelijk mogelijk zijn van anderen en zo min mogelijk onbruikbaar afval produceren? Het is een droom van veel mensen. Volledig zelfvoorzienend zijn is in onze westerse maatschappij helaas voor de meeste mensen niet haalbaar, maar natuurlijk kunt u uw levensstijl wel aanpassen om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn.

Wat betekent zelfvoorzienend leven?

Zelfvoorzienend leven wil zeggen dat u volledig zelf in uw levensonderhoud kunt voorzien, maar ook dat uw woning voorziet in uw energiebehoefte. De meeste mensen doen dat met duurzame energie van bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens. Een zelfvoorzienend huis vangt regenwater op of wint op een andere manier water. Dat water kan vervolgens met filters gezuiverd worden.

Woningen die volledig zelfvoorzienend zijn, hebben geen aansluiting op het riool. De bewoners verwerken hun eigen afval tot compost, wat gebruikt kan worden om de moestuin te bemesten. Volledig zelfvoorzienend leven betekent meestal ook het houden van kippen voor eieren en koeien voor melk en kaas. Een zelfvoorzienende levensstijl kost over het algemeen veel tijd, maar daar staat tegenover dat de kosten van het levensonderhoud extreem laag zijn. U hoeft immers nog maar weinig te kopen.

Hoe kunt u zelfvoorzienend leven?

Zelfvoorzienend leven is een ultiem doel. Water, energie en voedsel zijn drie belangrijke punten waarvan het goed mogelijk is om volledig zelfvoorzienend te worden. 

Water 

Zelfvoorzienend zijn met water is in Nederland relatief makkelijk te doen. Grondwater of regenwater vangt u op en kan uitstekend gefilterd worden voor gebruik in huis, bijvoorbeeld om te douchen. Zuiver drinkwater maakt u met een omgekeerde osmose-filter, of destilleert u met een (elektrische) waterdestillator.

Energie 

Energie is een belangrijk element als u zelfvoorzienend wilt zijn. Gelukkig zijn de mogelijkheden hierin groot en is het mogelijk om op volledig duurzame wijze energie op te wekken. De kosten van zonne-energie zijn de laatste jaren enorm gedaald. Met zonne-energie warmt u water eenvoudig op in combinatie met een elektrische boiler. Met zonnepanelen kunt u ook probleemloos allerlei moderne apparatuur gebruiken zoals laptops, smartphones en tablets. Als u helemaal zelfvoorzienend wilt zijn, overweeg dan een houtkachel voor een aangename warmte en lager stroomverbruik. In de nabije toekomst gaan thuisaccu’s populair worden waardoor u de opgewekte zonne-energie eenvoudig opslaat voor later gebruik. Daarmee wordt het mogelijk om volledig ‘off-grid’ te gaan: u heeft dan geen gas- of stroomaansluiting op het energienet nodig.

Voedsel 

Natuurlijk zorgt u ook voor uw eigen eten als u helemaal zelfvoorzienend wilt zijn. De eerste stap hiervoor is het aanleggen van een moestuin waarin u groenten, fruit en bijvoorbeeld aardappels verbouwd. Heeft u weinig ruimte? Overweeg dan een verticale moestuin. Plan uw moestuin goed, zodat u elke periode van het jaar de seizoensgroente van dat moment eet. Het is ook belangrijk om te leren hoe u uw eigen groenten en fruit het beste kunt conserveren voor later gebruik. Daarnaast zijn kippen onder zelfvoorzienende mensen erg populair, want ze zorgen elke dag voor verse eieren en eventueel vers vlees.

Recyclen is de boodschap

Recyclen is een belangrijk onderdeel van zelfvoorzienend wonen. Spullen aan het einde van hun levensduur worden uit elkaar gehaald en grondstoffen kunnen opnieuw worden gebruikt voor de vervaardiging van een nieuw product. Heeft u iets nodig? Kijk dan eerst of u het kunt ruilen of wellicht in de kringloopwinkel vindt. Ook op het gebied van water is recyclen een goed idee. Een warmte-terugwinsysteem (wtw) maakt dit al mogelijk, ook in bestaande woningen. De mogelijkheden zijn met een beetje creativiteit vrijwel eindeloos.

Welke energiebesparende maatregelen zijn er om zelfvoorzienend te worden?

Is het uw ambitie om ook zelfvoorzienend te gaan wonen? Of in ieder geval om minder afhankelijk te worden van stroom en gas van het energienet? Dan bestaan er veel mogelijkheden om dit te bereiken. Met een energieneutraal huis bijvoorbeeld.

Zonnepanelen zorgen voor elektriciteit voor al uw apparaten, en zonnecollectoren in combinatie met een zonneboiler verwarmen uw tapwater en centrale verwarming. In de winter komt het rendement van een warmtepomp goed tot zijn recht. Een overschot aan zonne-energie slaat u op in een thuisaccu of u laadt er uw elektrische auto mee op. Misschien klinkt het nu nog een beetje als toekomstmuziek, maar de kans is groot dat steeds meer mensen zelfvoorzienend gaan wonen.