De jaarafrekening energie is voor veel mensen aanleiding om eens goed te kijken naar het energieverbruik. Door het energieverbruik te verlagen, daalt de energierekening namelijk mee. Tegenwoordig is het niet moeilijk om energie te besparen, zonder daarbij op comfort in te leveren. Heeft u inzicht in uw eigen energieverbruik?

Gemiddeld energieverbruik in Nederland

Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden per jaar ongeveer 1.500 m3 gas en 3.300 kWh elektriciteit. Het verbruik van gas is daarbij meestal naar verhouding de grootste kostenpost. Er bestaan grote verschillen in het energieverbruik van de Nederlandse huishoudens. Het maakt veel verschil of u in een vrijstaande woning of bijvoorbeeld een flat woont en of uw woning wel, of juist nog niet goed geïsoleerd is. Het is vanuit het gemiddelde Nederlandse energieverbruik dus moeilijk te zeggen of uw verbruik hoog of misschien wel al erg laag is. Toch is het vrijwel altijd mogelijk om aanzienlijk en zonder comfortverlies te besparen op uw energieverbruik. Het begint meestal met een duidelijk inzicht.

Gemakkelijk meer inzicht in uw energieverbruik

Om inzicht in uw energieverbruik te krijgen, is het handig om eerst het huidige verbruik te weten. Dit vindt u snel op uw jaarafrekening. De meeste mensen beginnen met het noteren van de meterstanden op vaste tijden om zo een goede vergelijking te kunnen maken. Bijvoorbeeld één keer per maand of één keer per week. Heeft u een slimme meter? Dan is het via uw energieleverancier vaak mogelijk om gebruik te maken van speciale apps voor uw smartphone of tablet om meer inzicht in uw energieverbruik te krijgen. Ook bestaan er diverse websites die de gegevens van uw slimme meter verwerken tot duidelijke en overzichtelijke grafieken, waardoor u zelf niet meer in de meterkast hoeft te kijken. Alles ziet u gemakkelijk via het internet.

Energieverbruik verlagen

Er zijn veel mogelijkheden om uw energieverbruik snel en aanzienlijk te verlagen. Daardoor bespaart u per jaar met gemak enkele honderden euro’s of meer. Het verbruik van gas kost gemiddeld het meest, maar ook bij het elektriciteitsverbruik is veel te besparen.

Besparen op gas

De stookkosten zijn verantwoordelijk voor de grootste kosten op de energierekening. Door hierop te letten zal uw energieverbruik sterk dalen. Er zijn een aantal mogelijkheden om dit te realiseren, bijvoorbeeld door te investeren in isolatie of uw gedrag te veranderen. Kiest u voor isolatie, dan hoeft daar niet meteen een grote investering tegenover te staan. Denk aan het plaatsen van tochtstrips of gordijnen voor de ramen, of het installeren van een klokthermostaat en deurdrangers. Echt veel winst haalt u echter door te investeren in spouwmuurisolatie en dakisolatie. Ook de kruipruimte kan vaak geïsoleerd worden. Daarnaast speelt uw gedrag een rol. Zet de verwarming een tijdje voordat u gaat slapen lager of helemaal uit, sluit uw gordijnen, ramen en deuren zodat de warmte in huis blijft. 

Besparen op elektriciteit

Om te besparen op uw elektriciteitsverbruik is het goed om te weten hoeveel energie uw losse apparaten verbruiken. Zo ziet u snel welk apparaat veel stroom verbruikt en waar dus elektriciteit te besparen is. Hiervoor zijn handige en goedkope kWh-meters te koop. Vooral oude koelkasten, vriezers en wasmachines zijn verantwoordelijk voor een hoog verbruik. Het is financieel vaak een goede investering om oude apparaten te vervangen door een variant met het energielabel A+++. Denk ook aan het aanschaffen van ledlampen om oude gloeilampen te vervangen.

Overstappen van energieleverancier

Heeft u al veel gedaan om uw energieverbruik te verlagen? Kijk dan naar de mogelijkheid om van energieleverancier over te stappen. U profiteert vaak van een aantrekkelijke welkomstpremie, maar u heeft eveneens de keuze voor lagere energietarieven om nog meer op uw energierekening te besparen.