Toelichting op uw jaarafrekening

Bekijk hier alle onderdelen op uw energierekening.

Wanneer kunt u de jaarafrekening verwachten?

Uw jaarafrekening komt 12 maanden nadat u voor het eerst energie van ons geleverd heeft gekregen. Of 12 maanden nadat u uw vorige afrekening ontving. Als u inlogt op Mijn Essent ziet u direct in het beginscherm in welke maand u de jaarafrekening kunt verwachten.

De jaarafrekening wordt gebaseerd op de door u opgegeven meterstanden. U ontvangt hiervoor een meterstandenkaart waarmee u de meterstanden eenvoudig online door kunt geven.

Heeft u een slimme meter? Dan worden uw meterstanden automatisch uitgelezen en hoeft u verder niets te doen.

Lees ook onze uitgebreide uitleg over meterstanden aflezen.

Geld terug of bijbetalen?

Maandelijks betaalt u een termijnbedrag over het ingeschatte energieverbruik. Uw werkelijke energieverbruik berekenen we na het jaarlijks opnemen van uw meterstanden. Op de jaarafrekening ziet u de totale kosten van uw energieverbruik vergeleken met het totaalbedrag van de betaalde termijnbedragen. Door verschillende oorzaken krijgt u geld terug of moet u bijbetalen.

Met de gratis VerbruiksManager controleert u of uw energieverbruik nog overeenkomt met uw termijnbedrag. Voorkom verrassingen door minimaal 6 keer per jaar gebruik te maken van de VerbruiksManager. Hiermee krijgt u eenvoudig gratis advies over de hoogte van uw termijnbedrag op basis van uw actuele meterstanden.

Krijg ik de jaarafrekening met de post of kan ik deze alleen digitaal inzien?

Uiterlijk zes weken nadat uw meterstanden zijn doorgegeven of opgenomen ontvangt u de jaarafrekening.

Daarnaast kunt u de jaarafrekening digitaal bekijken. Ga naar Mijn Essent en log in. Klik boven in de balk op 'Financieel', dan op Jaarafrekening en dan op 'Inzien rekening' om uw afrekening te raadplegen.