Tips om energie te besparen door te meten

Meten is een slimme manier om energie te besparen. Zo weet u precies waar de grootste winst te behalen is. We leggen u graag uit hoe u te werk gaat.

Waarom is het slim uw energieverbruik te meten?

In bijna ieder huis valt wel op energieverbruik te besparen. Maar waar moet u beginnen? Door te meten krijgt u inzicht in uw energieverbruik. Dat inzicht helpt u om gericht energiebesparende maatregelen te nemen.

Hoe meet u handmatig uw energieverbruik?

Kijk regelmatig op de tellers in de meterkast. Noteer bijvoorbeeld wekelijks de standen en reken steeds het verschil uit met de vorige keer. Zo weet u hoeveel u per week verbruikt. Hebt u in een week meer verbruikt dan anders? Probeer te beredeneren hoe dat komt. Welk apparaat hebt u die week meer gebruikt dan anders?

Met welke hulpmiddelen meet u uw energieverbruik?

De meterstanden handmatig bijhouden is een overzichtelijke methode, maar misschien niet de handigste. Gelukkig zijn er tegenwoordig hulpmiddelen die het allemaal wat makkelijker maken.

Wat zijn de voordelen van de VerbruiksManager?

Of u de meterstanden nu handmatig invult of laat doorgeven door uw slimme meter, de VerbruiksManager helpt u op verschillende manieren:

Wat doet u met de meetuitkomsten?

Geeft de VerbruiksManager aan dat uw verbruik hoger is dan dat van vergelijkbare huishoudens in Nederland? Probeer dan te beredeneren waar dat aan ligt.