Maar liefst negen van de tien huiseigenaren is zich bewust van het energieverbruik in huis. Een derde van hen houdt de meterstanden zelfs nauwkeurig bij. Dit blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd door Milieu Centraal en een zonnepanelenleverancier. Bent u zich ook bewust van uw energieverbruik in huis?

De Nederlanders die zich bewust zijn van hun energieverbruik hebben minimaal twee maatregelen genomen om het energieverbruik in huis te verminderen. Zij hebben vooral gekozen om energiezuinige ledlampen en apparatuur te kopen, maar besparen ook door gedragsaanpassingen zoals minder lang douchen. Daarmee stopt het nog niet, want veel Nederlanders hebben daarnaast een moderne en zuinige HR-ketel laten plaatsen en de woning beter geïsoleerd.

Tips voor minder energieverbruik in huis

Mensen willen graag energie besparen, maar weten vaak niet waar te beginnen. Misschien vindt u dat ook lastig. Het energieverbruik in huis verminderen is gemakkelijk, als u weet waar u op moet letten. Energie besparen is ook een kwestie van kleine gedragsveranderingen, zonder dat u daarvoor hoeft te investeren. Hoe verwarmt u en hoe doucht u? Hoe vaak en hoe doet u de was? Meestal zijn dit maar kleine aanpassingen, terwijl ze samen van grote invloed op de energierekening kunnen zijn.

Energieverbruik in huis: stroom besparen Wist u dat bijna 40 procent van de energierekening bestaat uit stroomverbruik? Door energiezuinige apparaten en verlichting te gebruiken en bewuste keuzes te maken is het mogelijk om veel op de kosten voor stroom te besparen. Gemiddeld gebruikt een Nederlands huishouden ongeveer 3.300 kWh aan stroom per jaar. Wat kunt u zelf doen om het stroomverbruik te verlagen?

 • Zet apparaten helemaal uit, voorkom sluipverbruik
 • Let op het energielabel bij aanschaf van een nieuw apparaat
 • Vervang een koelkast of vriezer van acht jaar of ouder
 • Zet de wasmachine alleen aan als hij vol is en was op lage temperaturen
 • Gebruik geen wasdroger, maar centrifugeer en hang de was op
 • Vervang oude lampen door energiezuinige ledlampen

Energieverbruik in huis: gas besparen Ook gasverbruik is verantwoordelijk voor een groot deel van de energierekening. Het meeste gas wordt verbruikt voor verwarming van de woning in de winter en een relatief klein deel wordt verbruikt voor het verwarmen van water voor douche of bad en koken. Het is daarom vooral de isolatie van uw huis waar grote besparingen te realiseren zijn. In een grote en oude woning kan jaarlijks meer dan duizend euro bespaard worden. Wat kunt u zelf doen om het gasverbruik te verlagen?

 • Isoleer uw woning
 • Sluit deuren en gebruik alleen de verwarming in de ruimte waar u bent
 • Zet de thermostaat 's nachts en bij afwezigheid op 15 graden
 • Zet de thermostaat een graad lager dan u gewend bent
 • Zet de thermostaat een uur voordat u gaat slapen al lager
 • Verwarm uw slaapkamer niet
 • Bespaar met een spaardouchekop en door korter te douchen

Besparen met zonnepanelen

Als u al veel gedaan heeft om gas en stroom te besparen, dan kan het kopen van zonnepanelen een goede manier zijn om het aantal kWh dat u van uw energieleverancier afneemt, te verlagen. De populariteit van zelf opgewekte zonnestroom blijft groeien. Van de mensen die nu nog geen zonnepanelen op het dak hebben liggen, geeft ruim twaalf procent aan dat ze wel graag op korte termijn zonnepanelen zouden willen hebben of zelfs zeker gaan installeren. Uit het onderzoek over energieverbruik in huis bleek dat meer dan een op de vijf mensen de kosten behoorlijk overschat. Ook is er een duidelijke verschuiving in leeftijd zichtbaar. Voorheen waren het vooral de ouderen die zonnepanelen kochten, maar tegenwoordig overwegen veel meer jongeren het aanschaffen van deze schone vorm van energie.

Zorg voor inzicht in uw energieverbruik

Als u weet welke apparaten op welke momenten veel stroom verbruiken, dan is het mogelijk om hierop in te spelen. Mooie grafieken geven duidelijk inzicht in uw energieverbruik. Ook maken ze het vaak gewoon leuk om met energie bezig te zijn. Besparen wordt zo een leuk spel, waarvoor u een lagere energierekening terugkrijgt.