Als de overheidsplannen doorgaan, verandert de regeling voor het energielabel. De laatst bekende startdatum van het nieuwe energielabel is 1 januari 2021. Dit is nog niet definitief. Op dit moment wordt het 'oude' energielabel nog gewoon gebruikt. Ga je jouw huis verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel verplicht. Hoe zit het met het energielabel in 2020? We vertellen je er meer over. 

Let op: de aanpassing van het energielabel is nog niet definitief. De plannen zijn in 2019 gepresenteerd aan de Tweede Kamer. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Het huidige energielabel

Op dit moment kennen we een vrij simpel energielabel. We noemen dit het Vereenvoudigd Energielabel (VEL). Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Zo zie je als woningeigenaar snel hoe zuinig of onzuinig je woning is. Dit maakt je bewust van je energieverbruik. Dat is dan ook de reden dat een definitief energielabel verplicht is bij verkoop of verhuur. Het Vereenvoudigd Energielabel is voor een paar tientjes online aan te vragen. Je vult een vragenlijst in over ongeveer tien kenmerken van je woning. Een expert controleert dit achteraf. 

Naast het energielabel bestaat de Energie-Index. Deze wordt bepaald aan de hand van ongeveer 150 kenmerken van je woning. In tegenstelling tot het energielabel is de Energie-Index niet verplicht. Je kunt dit vrijwillig aanvragen. Als de plannen voor een nieuw energielabel doorgaan, is het Vereenvoudigd Energielabel en de Energie-index op den duur niet meer aan te vragen.

Nieuw energielabel in 2020?

Op dit moment wordt er gewerkt aan plannen voor een nieuwe energielabel. Het is nog niet duidelijk óf en wanneer dit ingevoerd wordt. Het energielabel blijft in 2020 vooralsnog bij het oude.

Plannen voor nieuw energielabel

Het belangrijkste verschil tussen het 'oude' en 'nieuwe' energielabel is de manier waarop het bepaald wordt. Het plan is om dit nauwkeuriger te gaan meten. Verschillende kenmerken van de woning worden bekeken. Daarnaast worden ruimtes opgemeten. Als woningeigenaar is dit een lastige klus. Bovendien kost het veel tijd. Een expert komt bij je langs om het energielabel nauwkeurig te bepalen.

De labels zelf veranderen niet: het energielabel loopt van categorie A (zuinig) t/m G (niet zuinig). Dat is nu ook al zo. De oude variant van het energielabel (VEL) zal op den duur vervallen. Dit kan niet in één keer. Bestaande energielabels blijven namelijk wél tot 10 jaar na afgifte geldig. Daarom zullen er tijdelijk 2 energielabels zijn. Zo heb je een betere bepaling van de energiezuinigheid van jouw woning.
Energielabel A t/m G voor woningen

Redenen voor een nieuw energielabel in of na 2020

De twee belangrijkste redenen om het energielabel aan te passen zijn:

  • Tot op heden wordt het energielabel op een simpele manier bepaald. Het doel is om woningeigenaren bewust te maken van de mate waarin de woning energiezuinig is. Het plan is om het nieuwe energielabel nauwkeuriger te laten vaststellen. Niet meer online, maar door een expert die bij je huis langskomt. Daardoor geeft het energielabel een écht goede indicatie van hoe zuinig je woning is.
  • Het energielabel moet voldoen aan de Europese regels. Kort gezegd: de energiezuinigheid van een woning moet in Kilowattuur per vierkante meter uitgedrukt worden (kWh/m2). Met de manier waarop het Vereenvoudigd Energielabel bepaald wordt is dat niet mogelijk. Daarom is er een meer uitgebreide methode nodig.

Let op: de plannen die beschreven worden zijn nog niet definitief. De datum ook niet. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

Je energielabel verbeteren?

Scan je huis en ontdek hoe jij thuis energie bespaart én het energielabel verbetert

  Gratis advies op maat

 Snel inzicht in wat het kost én oplevert

 

Scan mijn huis

 We regelen het van A tot Z voor je