Warmte verspillen is zonde. Het kost geld omdat uw gasrekening onnodig hoog wordt, terwijl het verspillen van warmte heel gemakkelijk te voorkomen is. We geven de beste tips om te zorgen dat de warmte in huis blijft. U hoeft er niets voor te kopen of te investeren. De eerste tips zijn namelijk kleine aanpassingen in uw stookgedrag, zonder dat u daarbij op comfort inlevert. Hiermee bespaart u zomaar enkele honderden euro’s per jaar. Wilt u nog meer besparen? Dan vindt u verderop de beste tips die wel een kleine investering vragen, maar snel terugverdiend worden.

5 bespaartips tegen warmte verspillen: uw stookgedrag

Met deze tips tegen warmte verspillen bespaart u jaarlijks enkele honderden euro’s. Het kost u niets extra’s, want met een kleine verandering in uw gedrag en door bewuster met de verwarming om te gaan is snel veel resultaat te behalen. Dat is snel verdiend toch? Alleen maar voordelen, want de energierekening wordt lager, zonder dat het wooncomfort achteruit gaat. Dit kunt u zelf gemakkelijk doen:

  • Zet de thermostaat één graad lager dan normaal (en draag wat warmere kleding)
  • Houd deuren zo veel mogelijk gesloten
  • Verwarm alleen de ruimte waar u bent
  • Zet ’s nachts de thermostaat op 15 graden
  • Verwarm de slaapkamer(s) niet, maar gebruik dikkere dekens
  • Zet de thermostaat een uur voor het slapen gaan al op 15 graden
  • Doe de gordijnen dicht

U ziet, het zijn slechts kleine veranderingen die al een groot resultaat kunnen hebben. Een kleine samenvatting en toelichting: als u de thermostaat voortaan slechts één graad lager zet, dan bespaart u maar liefst zes procent op het gasverbruik voor verwarming. De besparing loopt daarmee snel op. Trek wat warmere kleding aan als u merkt dat u het toch wat kouder krijgt dan normaal. Stook ook zo min mogelijk in de ruimtes waar niemand komt, zoals de zolder of andere plekken. Sluit zo veel mogelijk deuren, zodat de warmte op de plek blijft waar u het wilt hebben. Het sluiten van de gordijnen als het buiten koud is, zorgt ervoor dat de warmte niet via de ruiten kan wegstromen. Zorg er daarbij wel voor dat de gordijnen niet over de radiatoren heen hangen.

5 bespaartips tegen warmte verspillen: kleine investering

Heeft u de smaak te pakken en wilt u nog meer besparen? Dan kan het doen van een kleine investering veel opleveren. We geven vijf tips voor een goedkope oplossing tegen warmte verspillen en waarvoor u de meeste materialen bij de bouwmarkt kunt kopen en de klus gemakkelijk zelf kunt uitvoeren.

Plaats of plak radiatorfolie
Radiatorfolie is een goedkope oplossing om warmteverspilling te voorkomen. Het grote voordeel van radiatorfolie is dat er geen warmte meer via de buitenmuur naar buiten kan stromen. Radiatorfolie plakt u simpelweg tegen de achterkant van een radiator of tegen de muur achter de verwarming. De cv-ketel hoeft dan minder hard te stoken en u bespaart direct.

Isoleer de verwarmingsleidingen
U verliest warmte via de cv-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen. In de bouwmarkt is speciale isolatie voor verwarmingsbuizen te koop, die u gemakkelijk om de leidingen heen schuift, bijvoorbeeld op zolder of in de kruipruimte.

Installeer deurdrangers
Deurdrangers zorgen ervoor dat uw deuren vanzelf dichtgaan, waardoor u hier zelf niet meer op hoeft te letten en direct minder tocht en warmteverlies hebt. Er zijn veel verschillende soorten deurdrangers te koop.

Gebruik een klokthermostaat
Een klokthermostaat regelt de temperatuur in huis, zodat u niet zelf meer hoeft na te denken op welke momenten het welke temperatuur moet zijn. Zo past u de eerste gedragstips automatisch toe. De verwarming gaat vanzelf op 15 graden, ’s ochtends als u binnenkomt is het al lekker warm en een uur voordat u gaat slapen gaat de cv al lager. Er bestaan zelfs echt slimme thermostaten.

Plaats thermostaatkranen op individuele radiatoren
In veel huizen is de temperatuur niet per kamer te regelen. Door een thermostaatkraan op een radiator te plaatsen kan dat wel. Deze zijn maar iets duurder dan normale kranen, maar besparen direct veel gas.