Mannen schroeven vaker temperatuur in huis op dan vrouwen

Vrouwen krijgen vaak de naam 'koukleumen' in de winter. Ze kruipen massaal met koude voeten tegen hun man aan. Maar het zijn mannen die vaker de temperatuur opschroeven in huis om zich comfortabel te voelen. Vooral jongere mannen gaan niet echt bewust om met de temperatuur in huis. Dat blijkt uit onderzoek onder 752 Nederlanders door TNS NIPO in opdracht van energiebedrijf Essent. Met het onderzoek willen we laten zien hoe Nederlanders omgaan met de thermostaat om het comfort in huis te regelen.

Liever thermostaat omhoog dan warme kleding

Uit het onderzoek blijkt dat mannen niet vaak warmere kleding aantrekken om het warm te krijgen, maar eerder de thermostaat hoger zetten dan vrouwen (19 tegen 9%). Bovendien is het huis bij de Nederlandse man (42%) vaker opgewarmd voor hij opstaat dan bij de vrouw (20%). Ondanks dat vrouwen vaak wat energiebewuster in het leven staan, geven zij zichzelf een lager cijfer voor interesse in energie (6,4) dan mannen (6,9).

Jongere mannen gemakkelijker

Vooral mannen tot 35 jaar gaan makkelijk om met de temperatuur in huis. Zo blijkt dat ze vaker dan oudere mannen de thermostaat hoger zetten om het lekker warm te krijgen. Bovendien vergeet de jongere man vaker (45%) de temperatuur in huis lager te zetten als ze het huis verlaten. Herkenbaar?

Vrouwen zien zichzelf als de baas van de temperatuur

Mannen zeggen dat er wel eens geklaagd wordt over de temperatuur in huis, en dan met name over dat het te koud is (25%). Driekwart van de vrouwen geeft aan dat er nooit discussie over de temperatuur in huis is. Verschil van mening? Het is heel simpel: vrouwen zien zich gewoon als de baas over de temperatuur. Oudere stellen doen dat stukken beter, zij bepalen de temperatuur in harmonie.

Comfort regelen

Bijna de helft van de Nederlanders heeft al eens hun cv-ketel (45%) of thermostaat (40%) laten vervangen om zo het comfort in hun huis beter te regelen. Vrouwen kiezen een nieuwe thermostaat, omdat ze inzicht in hun energieverbruik willen. Mannen vinden het belangrijk dat ze niet hoeven na te denken over de temperatuur in huis en kiezen daarom eerder voor een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat of niet, toch blijven mannen degenen die de temperatuur keer op keer opschroeven. Wat een koukleumen...