Wanneer u meer energie wilt gaan besparen in uw woning, dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar warmtelekken in huis. Warmtelekken bevinden zich meestal bij roosters, ramen en deuren. Maar ook bij dakgoten, de open haard en langs het zolderdak kunnen warmtelekken ontstaan. U kunt met een blaasbalgje met wat poeder langs de ramen en deuren gaan om de lekken op te zoeken. Dit systeem is echter niet waterdicht. Hoe spoort u dan deze energielekken op in huis? Wellicht met een rijdende energiescanner.

À la Google Street View

Het Amerikaanse energiebedrijf Essess heeft namelijk een heel bijzondere energiescanner ontworpen. De inspiratie werd gevonden in de autootjes van Google Street View. Deze rijden door de omgeving en maken foto’s die worden geïntegreerd met onder meer Google Maps. De energiescanner werkt volgens hetzelfde principe. Er rijdt een auto door de straat, maar deze is niet uitgerust met fotocamera’s, maar met een infraroodscanner. Deze spoort warmtelekken op in huis.

Handig en snel

De autoscanner brengt in korte tijd het energiepatroon van een huis in kaart. Vervolgens kan een makelaar of uzelf aan de slag om de delen die veel warmte lekken te isoleren. De auto met energiescanner werkt snel en effectief. Essess wil in eerste instantie de gegevens van woningen voor nog geen euro per gescande woning verkopen aan nutsbedrijven, makelaars, aannemers en verzekeringsmaatschappijen.

Nog niet in Nederland

De auto met warmtescanners rijdt nog niet rond in Nederland. Het is daarom aan te raden zelf vast een isolatiecheck te doen. Het aanbrengen van isolatie kan beginnen met tochtstrips, maar ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een zolder of souterrain te isoleren met dik isolatiemateriaal. Wij adviseren u ook zonder energiescanner in een auto graag over de mogelijkheden om uw woning energiezuiniger te maken.