Energie besparen: soms zie je door de grote hoeveelheid mogelijkheden door de bomen het bos niet meer. We willen het graag makkelijker voor je maken en hebben daarom voor de woonkamer, keuken, zolder en slaapkamer alle besparingstips voor je op een rijtje gezet. 

Even binnenkijken - De woonkamer

Bespaartips woonkamer

De woonkamer: de meest centrale kamer van het huis en dé plek waar iedereen samenkomt om te eten, samen de dag na te spreken of om te spelen. Alle redenen om deze kamer zo voordelig en leuk mogelijk te maken! We helpen je graag verder met deze tips.

Tip 1: Radiatorfolie

Wist je dat je met radiatorfolie gas bespaart? De kosten zijn klein en de besparing is groot. De folie zorgt ervoor dat er minder warmte via de muur naar buiten verdwijnt. De folie houdt tot wel 96% tegen. Door deze eenmalig aan te brengen heb je jarenlang profijt. Je energiekosten dalen waardoor je meer geld overhoudt voor leuke dingen. Dat wil toch iedereen?

Tip 2: Spelen met de thermostaat

Met de thermostaat kan je veel geld besparen. Wist je dat elke graad hoger voor 7% stijging in het gasverbruik zorgt? Met een wat lagere temperatuur en wat kaarsjes aan is het net zo gezellig. Nog meer besparen? Zet hem nog lager wanneer de nacht aanbreekt of je wanneer je niet thuis bent. Geen zin om met de thermostaat te spelen? Ga dan voor de easy way met een slimme thermostaat. Met de slimme thermostaat kun je de temperatuur op afstand instellen, super handig!

Tip 3: Lampje aan, lampje uit

We laten het licht vaak onnodig aan of vergeten het uit te doen wanneer we even snel de deur uitgaan. Door hier rekening mee te houden, dalen de kosten van je energierekening. Een extra tip voor je verlichting is om een avondklok of timer in te stellen. Op deze manier blijft je licht nooit meer onnodig aan. Wil je nog meer besparen op je verlichting? Vervang dan je gloeilampen door LED lampen. Deze zijn niet alleen energiezuinig, ze gaan ook nog eens langer mee.

Tip 4: Weg met sluipverbruik!

Wist je dat er per gezin jaarlijks € 100 euro wordt verspild aan sluipverbruik? Elektrische apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds stroom. Zet ze daarom uit wanneer je ze niet meer gebruikt. Nog een extra tip: kijk bij de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat naar het energielabel. Hierop staat hoe zuinig een apparaat is. A+++ is het meest zuinig in gebruik.

Tip 5: Gordijnen: niet alleen mooi, ook functioneel

De meeste mensen nemen gordijnen omdat ze mooi staan bij de rest van het interieur en fijn zijn voor de privacy. Maar wist je dat gordijnen ook een belangrijke functie hebben als het gaat over energie besparen? Denk bijvoorbeeld goed na waar je gordijnen neerhangt. Zorg dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen. De warmte kan zo de woonkamer niet in. Ben je toevallig bezig met herinrichten? Verf de muren dan een lichte kleur. De lichte kleuren reflecteren het daglicht, hierdoor heb je minder verlichting nodig.

Even binnenkijken - De keuken

Bespaartips keuken

 

Samen koken, bakken, eten, de afwas doen. De keuken is een plek waar veel energie samen komt en wordt verbruikt! We vinden het belangrijk dat deze plek in huis nog steeds dé plek blijft voor jou en je gezin waar op dezelfde manier geleefd kan worden, zonder dit te voelen in de portemonnee. We helpen je daarom graag op weg met deze 5 handige tips om energie te besparen in de keuken.

Tip 1: Zet alleen een volle vaatwasser aan

Het is natuurlijk zonde om de vaatwasser te laten draaien voor een paar vieze kopjes. Zet de vaatwasser daarom alleen aan als er echt niks meer bij kan. Let ook goed op welk programma je gebruikt, als je minder vaat hebt kun je het beste een eco-programma of een kort programma gebruiken.

Tip 2: Kies voor een zuinige kookplaat

Het komt misschien als een verassing, maar je bespaart het meest energie met een inductiekookplaat. Heb je een elektrische kookplaat? Zorg er dan voor dat je deze op tijd uit zet, zodat je warmte bespaart. Let er ook goed op dat je de juiste maat pan op de juiste pit zet, zodat er geen warmte verloren gaat.

Tip 3: Zet de afzuigkap op tijd uit

Als je zo druk bent in de keuken, vergeet je weleens dat de afzuigkap nog aan staat. Probeer hierop te letten, want je bespaart hier namelijk veel energie mee. Zet de afzuigkap ook niet op een te hoge stand, dit neemt namelijk teveel warmte weg uit de keuken.

Tip 4: Lang leve restjesdag

Je herkent het wel: je kookt te veel, iemand eet onverwachts niet mee of er moet worden gesport. Hoe dan ook houd je altijd eten over en dit wordt vaak weggegooid. Zonde toch? Bewaar het liever in de koelkast voor na het sporten of voor een andere dag.

Tip 5: Dagelijkse stekkercontrole

Een koffiezetapparaat, waterkoker, broodrooster of tosti-ijzer: allemaal apparaten met een stekker. Deze stekkers laten we vaak in het stopcontact zitten zonder erbij stil te staan dat deze nog steeds energie verbruiken. Haal daarom de stekkers, na het gebruik, uit het stopcontact. Een kleine moeite die een groot verschil maakt!

Even binnenkijken - De slaapkamer

Bespaartips slaapkamer

De slaapkamer, een plek waar je heel wat uurtjes doorbrengt om weer fris en fruitig te beginnen aan een nieuwe dag. Wij geven je 5 tips om je op weg te helpen met het besparen van energie op je slaapkamer.

Tip 1: Goed ventileren!

Energie besparen in de slaapkamer is eigenlijk heel simpel: wist je dat je al bespaart door het raam open te zetten? Via het raam komt lucht binnen, deze schone en droge lucht wordt sneller warm waardoor je slaapkamer ook snel wordt verwarmd.

Tip 2: Kies voor dubbel glas

Met dubbele beglazing verlies je minder warmte dan met enkelglas. Een ander voordeel is dat je geen last meer hebt van condens, nattigheid en het is geluidwerend. Naast de energie die wordt bespaard, biedt dubbel glas je ook fijne andere voordelen! Meer over de voordelen? Klik dan hier.

Tip 3: Radiatoren ontluchten

Door de radiatoren regelmatig te ontluchten, ontstaat er een betere toevoer van warmte. Daarnaast voorkom je warmteverlies door het plaatsen van radiatorfolie. Je bespaart hiermee dus niet alleen energie maar het scheelt ook meteen in de kosten!

Tip 4: Zet de verwarming zo laag mogelijk

Een wat koudere slaapkamer zorgt ervoor dat je langer slaapt en beter in slaap komt. Zet daarom je verwarming laag. Geen zin in een koude vloer wanneer je uit bed stapt? Leg een lekker zacht vloerkleed neer. Op deze pagina vind je nog meer tips voor een fijne temperatuur in de slaapkamer.

Tip 5: Voor de koukleumen onder ons

Ben jij een echt koukleum? Laat het elektrische deken in de kast en neem een warme kruik en een grote kop thee mee naar bed. Nog steeds koud? Pak er dan een extra deken bij! Succes verzekerd en veel beter voor de portemonnee.

Even binnenkijken - De zolder

Bespaartips zolder

De zolder is een plek waar je meestal niet al te veel tijd doorbrengt. Je doet er de was, strijkt er, of wat in veel huishoudens het geval is: de zolder dient als opberghok. Toch kun je gemakkelijk geld besparen door de zolder energiezuiniger in te richten. Wij geven je 5 tips om je op weg te helpen!

Tip 1: Je wordt er niet warm of koud van

In veel gevallen is de zolder niet een ruimte in huis waar veel tijd wordt doorgebracht. Zet die verwarming daarom vooral uit! We stoken natuurlijk niet voor de mussen. De keren dat je wel op de zolder te vinden bent, ben je misschien bezig met de was of met de strijk: activiteiten waar je het vanzelf lekker warm van krijgt! Natuurlijk helpt het onderhouden van de CV-ketel ook om je energiekosten niet te laten stijgen, dit doe je door de verwarming regelmatig te ontluchten en ervoor te zorgen dat de CV-ketel voldoende water bevat.

Tip 2: Is jouw dak al geïsoleerd?

Een goed geïsoleerd dak helpt je namelijk om energie te besparen, het zorgt dat je gedurende de winter minder hoeft te stoken en dat je minder verkoeling nodig hebt in de zomer. Een win-win situatie dus! Dakisolatie is een investering die je erg makkelijk terugverdient, en is daarom zeker de investering waard. Ben jij benieuwd hoeveel (dak)isolatie jou oplevert? Bekijk dan hier hoe veel jij kunt besparen en doe de gratis isolatiecheck!

Tip 3: Het installeren van een zonneboiler

Om energie te besparen op de zolder... hèh? Nou moeten we je eerlijk zeggen: een zonneboiler is niet alleen geschikt voor het besparen van energie op zolder, maar voor in je gehele woning! Wist je dat een zonneboiler zonlicht opvangt waarmee water verwarmd kan worden? Dit water kan voor verschillende dingen van pas komen. Denk hierbij aan de douche, wasmachine of vaatwasser. De warmte van de zon wordt namelijk gebruikt voor het opwarmen van je woning en hiermee bespaar je wel 50% op je gaskosten.

Tip 4: Weg met peertjes

De zolder is vaak niet de ruimte in huis waar veranderingen worden doorgevoerd om energie te besparen. Gloeilampen komen dan nog steeds vaak voor op zolder. Een eenvoudige tip is dan ook om deze te vervangen door LED lampen. Gloeilampen verbruiken meer energie dan LED lampen. LED lampen zijn energiezuiniger en ze gaan ook nog eens langer mee.

Tip 5: Besparen op wassen en drogen

Wassen en drogen: niet het allerleukste klusje voor jezelf of voor je portemonnee. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om geld te besparen! Heb je nog een oude wasmachine? Dan is het een goed idee om deze te vervangen door een nieuwe energiezuinige wasmachine met energielabel A+++ die bijvoorbeeld ook kortere wasprogramma’s heeft op een lagere temperatuur. Daarnaast heeft het wasprogramma dat je kiest ook invloed op je energieverbruik. Het meest zuinige wasprogramma is het katoenprogramma. En je raadt het misschien al: de wasdroger niet gebruiken en je was drogen aan het wasrek is het meest voordelig. Let er hierbij wel op dat je goed ventileert, je wil tenslotte geen schimmel op je kleren!