Het is belangrijk dat u uw kinderen leert om energie te besparen. Het gaat om hun eigen toekomst. Maar hoe doet u dat op een manier die uw kinderen aanspreekt?

Waarom moeten kinderen leren energie te besparen?

De maatschappij is aan het veranderen. We groeien toe naar een duurzame wereld. Uw kinderen leren dat op school. Ze leren ook dat duurzaamheid in hun eigen belang is. Ze leren over de opwarming van de aarde en de grote gevolgen die dat heeft. Maar dat is niet voldoende. Uw kinderen moeten weten wat er aan de hand is en wat ze eraan kunnen doen.

Waarom vinden kinderen energie besparen moeilijk?

Kinderen weten niet goed wat energie is. Daarom vinden ze het moeilijk om te begrijpen hoe energie besparen werkt. Bijvoorbeeld: de koelkast is voor kinderen gewoon een plek waar het koud is. Ze zien niet dat als de koelkast openstaat, alles erin warmer wordt. En ook niet dat de koelkast energie nodig heeft om alles af te laten koelen. Leg dan maar eens uit dat ze de koelkast snel weer dicht moeten doen als ze er iets uit halen.

Staan kinderen wel open voor energievraagstukken?

Als ze voor de zoveelste keer onnodig het licht aan laten zou je het misschien niet zeggen, maar kinderen staan echt wel open voor energievraagstukken. Zo is de Raad van Kinderen heel enthousiast bezig energieoplossingen te bedenken. Misschien komt daar iets origineels uit waar volwassenen nooit aan hadden gedacht. Het gaat er vooral om, dat de kinderen zich betrokken voelen bij zaken die hun eigen toekomst bepalen.

Hoe legt u kinderen uit waarom energie besparen belangrijk is?

U kunt kinderen al heel jong energiebewust maken. Hoe u de boodschap inkleedt, hangt wel een beetje van de leeftijd af. 

  • Kleuters zien het grotere verband niet, maar vragen er ook niet naar. Vertel ze alleen dat ze lampen en elektrische apparaten niet onnodig moeten laten werken. Herinner ze daar telkens opnieuw aan.
  • Leg kinderen op de lagere school uit dat energieverspilling slecht is voor het milieu. Dat is zielig voor allerlei diersoorten. Waar moet bijvoorbeeld de ijsbeer heen als de poolkappen smelten?
  • Betrek kinderen op de middelbare school bij huishoudelijke energievraagstukken. Bespreek de jaarafrekening met ze, en laat ze meedenken over manieren om te besparen. Spreek af om samen met het uitgespaarde geld iets leuks te gaan doen.

Hoe leert u kinderen manieren om energie te besparen?

Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren door naar u te kijken. Zet u de televisie helemaal uit en verwijdert u stekkers uit het stopcontact, dan zien kinderen dat. U kunt een kleuter er zelfs bij laten helpen. Maak er ook echt een punt van dat u iets doet. Bijvoorbeeld door hardop te zeggen ‘zo, mama doet de televisie uit’ of ‘de telefoon is nu opgeladen, stekker eruit!’. Zo maakt u het normaal voor uw kinderen dat u deze dingen doet en zullen zij het van u overnemen.

Maak er een spelletje of liedje van

Spelenderwijs leren kinderen vaak sneller nieuwe vaardigheden aan, dan wanneer het antwoord op de vraag ‘waarom?’ luidt: ‘omdat ik het zeg!’. Natuurlijk mag u best tegen oudere kinderen zeggen dat ze de tussendeur moeten sluiten, omdat dan alle warmte uit de kamer verdwijnt. Maar maak er bij jonge kinderen gerust een spelletje, gedichtje of liedje van. Bijvoorbeeld: ‘naar binnen of naar buiten, daarna de deuren sluiten’. Of een ‘doe het licht uit’-spel, waarbij degene die als laatste de kamer verlaat het licht uitdoet. Overigens vinden dreumesen en peuters het heerlijk om op knopjes te drukken, omdat er dan iets gebeurt in de kamer. Doe samen eens het licht uit, dat vinden ze prachtig.

Stel duidelijke regels op

Kijken en spelenderwijs leren passen perfect bij jonge kinderen. Zijn uw kinderen al wat ouder, dan is het goed om samen duidelijke huisregels op te stellen voor het besparen van energie. Vanaf een jaar of 8 begrijpen kinderen dat energie geld kost. Door ze te betrekken bij ideeën om energie te besparen geeft u ze een stukje verantwoordelijkheidsgevoel mee.

Geef een beloning bij een besparing

Maar ook rond het achtste levensjaar kunt u er nog prima een spelletje van maken. Met een slimme meter kunt u gemakkelijk uw energieverbruik per maand in de gaten houden. Schrijf dit op en maak er samen een sport van om de maand erop evenveel of minder energie te verbruiken. Hebben jullie energie bespaard, dan kunt u voor het gezin een kleine beloning uitloven.

Meet de besparing met Hyko de ijsbeer

Hyko de ijsbeer is een slimme gadget die kinderen – en volwassenen – helpt bewust om te gaan met energie. Hyko is een ledlamp die in realtime uw energieverbruik in huis meet. Als het energieverbruik binnen de norm is, dan is Hyko blauw. Maar laat u de koelkastdeur open staan of staat de televisie op stand-by, dan kleurt Hyko rood. Dit is een signaal dat u iets in huis uit zal moeten zetten om energie te besparen. Kinderen vinden Hyko leuk en leren zo spelenderwijs met energie om te gaan. De beer bevat een app waarmee u samen met de kinderen de avonturen van Hyko op de noordpool beleeft.

Wat kunt u zelf doen om energie te besparen?

Een mens is nooit te oud om te leren. Met onze BespaarCoach ziet u snel welke mogelijkheden u zelf hebt om energie te besparen.