We zijn niet gemaakt om de hele dag binnen te zitten. Zodra de zon schijnt, is iedereen weer buiten bezig. Daar krijgen we energie van! Wist je dat ook daar nog flink wat energie te winnen valt? In dit artikel vind je nieuwe trends én natuurlijk tips uit grootmoeders tijd. Doe er je voordeel mee.

Buitenleven op je balkon

Van elke vierkante meter maak je zo een mini-stadstuin. Heerlijk ontbijten in je eigen kleine paradijs en 's avonds de zon rustig zien ondergaan. Bekijk onze tips voor je groene zone.
Bespaartips balkon

Tip 1: 1001 lampen voor op je balkon

Wow, designers gaan compleet los op buitenlampen. Je hebt slingers, bollampen, flesverlichting tot zelfs houtblokken die licht van binnenuit geven. In elke kleur die je maar wil. Ook heb je flink wat te kiezen qua energie. Ga je voor zonne-energie of toch voor netstroom? Beide soorten vind je makkelijk én voor elke prijs in de winkel. Een ledlamp combineer je makkelijk met een timer. Overdag krijgt je oogverblindende verlichting natuurlijk niet de aandacht die het verdient. De timer zorgt ervoor dat je lampen aanspringen als de zon ondergaat of zelfs als het begint te schemeren!

Tip 2: Groen, groener, groenst

Zelf groente en fruit kweken is populair. Volkstuinen schieten als paddenstoelen uit de grond, soms zelfs met een wachttijd van 20 jaar. Ook met een vierkante meter heb je plek genoeg om zelf eten te kweken. Bij tuincentra koop je zo een moestuin voor een vierkante meter. Aan de ene kant je moestuin, aan de andere kant tegen de muur hang je mooie planten. Door al dat groen voelt je balkon een stuk koeler in de zomer.

Tip 3: Balkon op het zuiden?

Zonnepanelen werken steeds beter en wekken met een kleiner oppervlak meer energie op dan vroeger. Handig, want zo laten zonnepanelen zich steeds makkelijker op kleine ruimtes plaatsen. Staat jouw balkon altijd volop in de zon? Dan is het misschien handig om zonnepanelen aan het hek van je balkon te hangen. Zo heb je er nog eens voordeel van. Informeer wel even of je een vergunning nodig hebt wanneer je hiervoor kiest.

Heerlijk relaxen op het terras

Lekker lang loungen op je eigen terras? Maak slim gebruik van de natuur. De zon levert bijvoorbeeld al gratis energie. En dat is een bron van inspiratie voor veel gadgets in de tuin. Zodat jij nog langer ongestoord geniet van al dat moois!

Bespaartips terras

Tip 1: Doorzichtige zonnepanelen

Overkap je terras met gedeeltelijk transparante zonnepanelen. Het ziet er mooi uit en levert ook nog eens energie.

Tip 2: Buiten koken met een zonneoven

Probeer je graag iets uit? Kook dan eens in de tuin met een zonneoven. Zoek op het internet naar 'solar cooker' voor uitleg hoe je er zelf eentje maakt. Een zonneoven haalt makkelijk temperaturen tot 150 graden Celsius. Dat is hetzelfde als bakken of braden op een laag vuurtje.

Tip 3: Gratis licht in het donker!

Je ziet ze overal in de winkels liggen: tuinlampen op zonne-energie. Ze zien er hartstikke mooi uit én dat scheelt je ook nog eens elektra aanleggen in de tuin. Wil je goed zien waar het pad is? Dat zet je makkelijk af met grondspiezen. Ook handig met kamperen. Je wilt 's nachts niet de hele camping wakker maken als je struikelt over de haringen. Je hebt ook prachtige wandlampen. Sommige wandlampen hebben zelfs een bewegingssensor. Lekker veilig naast je voordeur! Voor extra sfeer zorgen de tafellampen. Te koop in alle vormen en kleuren. Zo bepaal je zelf het sfeerlicht tijdens een tuinfeest of barbecue. Is je tuin zo groot dat je erin verdwaalt? Dan is een lantaarnpaal op zonne-energie een slim plan. Wil je voor de zekerheid toch iets op stroom? Dan zijn ledlampen de beste keuze. Met een bewegingsmelder gaan je ledlampen ook nog eens alleen aan als jij dat wil.

Tip 4: Terrasverwarming onder de overkapping

Met een heater heb je het nooit koud op je terras. Warme lucht stijgt op. De beste plek voor een heater is dus onder de overkapping. Daar blijft de warmte het langst hangen. Ga je er een kopen? Heaters werken op stroom of op gas. In het kort is het voordeel van een gasheater dat je deze makkelijk overal in de tuin neerzet, handig! Alleen heeft een heater op gas vaak een groter vermogen dan eentje op stroom. Daar moet je dan wat verder vanaf staan. Je wilt jezelf natuurlijk niet verbranden. Nog een nadeel is dat je met de huidige energieprijzen meer geld kwijt bent met gas dan met stroom. Liever een heater op stroom? Let dan goed op hoeveel stroom de terrasverwarmer per uur verbruikt. Daar zitten nog grote verschillen in.

Gezond boerenverstand helpt je in de tuin

Deel je tuin slim in. Kijk niet alleen welke planten je mooi vindt, maar kijk ook naar wat ze doen. Een goedgekozen heg of een druivenstruik helpen je met energie besparen. Geen grapjes, kijk maar!

Bespaartips tuin

Tip 1: Plaats een heg in de wind

De gemiddelde windrichting in Nederland is ongeveer zuidwest. Staat je muur op het zuidwesten? Dan vangt die dus veel wind. Als je daar een heg neerzet, koelt je muur minder snel af en bespaar je stookkosten. Niet elke haag is daar geschikt voor. Het beste kies je groenblijvende hagen, ook wel wintervaste genoemd. Bijvoorbeeld een laurierenhaag. Deze haag kan tot wel 6 meter hoog groeien en blijft in de winter mooie groen. Ook een groene beukenhaag is goed om tegen je muur aan te planten. In de winter verkleuren de bladeren mooi herfstig maar blijven ze wel hangen. Pas in de lente vallen de bruine bladeren af, doordat de nieuwe blaadjes al door beginnen te komen. Je biedt dieren gelijk een plekje om te schuilen of nestelen. Ze zijn dol op de beukenhaag. Let op: niet te verwarren met de haagbeuk. Die haag laat juist al zijn blad vallen in de winter. En dat zou erg jammer zijn!

Tip 2: Waar is de mol?

Eindelijk is je tuin klaar. Maar zie je daar nou een molshoop!? Mollen zien er schattig uit en ze vinden regenwormen superlekker. Zo graven ze met gemak hele gangenstelsels onder je tuin op jacht naar eten. Daar gaat je tuin . Gelukkig is er een diervriendelijke oplossing: een mollenverjager die op zonne-energie werkt. Deze maakt een triltoon waar de mol niet tegen kan en weggaat. Weer een gratis oplossing met dank aan de zon!

Tip 3: Zuinig aan met de vijverpomp

Een vijver brengt net dat extra beetje leven in een tuin. Mooi om te zien hoe in het voorjaar uit kikkerdril kleine kikkers komen. En natuurlijk ook de vele kleine visjes. Een pomp in je vijver kost wel energie. Energie die je bespaart als je een vijver aanlegt met een natuurlijk evenwicht. Dan heb je namelijk geen pomp nodig. Wil je toch een pomp kopen? Let dan op het energielabel. Net als wasmachines en koelkasten hebben vijverpompen er ook een. Je kiest het beste eentje met een energielabel A. Dat scheelt je al de helft van de energiekosten vergeleken met een energievretende pomp. Natuurlijk hoef je de pomp niet de hele tijd aan te laten staan. Dat regel je makkelijk met een timer. Weer een klusje minder.

Tip 4: Gebruik een tijdschakelaar voor je fontein

's Nachts komt er vast niemand je fontein of waterval bewonderen. Mooi, want dan kan die ook uit. Gebruik daarvoor een tijdschakelaar, dan hoef je er niet steeds zelf aan te denken.

Tip 5: Natuurlijke airco op de muur

Heb je een muur op het zuiden? Met klimop blijft je muur uit de zon. Zo blijkt klimop een verrassend goede manier om je huis koel te houden in de zomer. Laat je goed adviseren over welke soort je moet nemen. Sommige klimop kan de voegen in de muur beschadigen. En dat wil je natuurlijk niet. Geen fan van klimop? Misschien zijn druivenstruiken dan een idee. Deze struiken zorgen in de zomer ook dat je muur koel blijft. Dat scheelt weer aircotijd. Door de warmte van de zon worden de druiven lekker zoet en kweek je de allerlekkerste druiven.

Extra energie van de schuur

De een noemt het de schuur, de ander het tuinhuisje en nog een ander de berging. Ze bedoelen allemaal hetzelfde; het gebouw dat in de tuin staat. Ook daar zien we voordelen voor jou!

Bespaartips schuur

Tip 1: Plaats het dak op het zuiden

Ligt je dak niet gunstig voor zonnepanelen? Of wil je nog meer stroom opwekken dan nu met het dak kan? Dan loont het zich misschien om zonnepanelen op het dak van de schuur. Je bepaalt zelf welke richting de schuur staat bijvoorbeeld met een lessenaarsdak. Zo zorg je dat de panelen op het zuiden liggen en profiteer jij van het meeste zonlicht op je panelen. De salderingsregeling voor zonnepanelen is pas verlengd tot 2023. Tot die tijd kun je de energie die je opwekt wegstrepen tegen de energie die je verbruikt. Da’s mooi meegenomen! Het is handig om af en toe te kijken naar de ontwikkelingen om energie op te slaan. De markt van de thuisaccu is bijvoorbeeld volop in ontwikkeling. De accu's zijn al beter dan een paar jaar geleden en ook goedkoper. Toch is het de vraag of een accu de oplossing gaat zijn om stroom tijdelijk thuis op te slaan. De Consumentenbond heeft het bijvoorbeeld over ‘aggregators’. Zo’n apparaat kan slimme apparaten in je huis aansturen zodat het elektriciteitsnet zoveel mogelijk wordt ontlast.

Tip 2: Zachtjes tikt de regen….

Het klimaat verandert. Volgens de waterschappen komen weersextremen zoals hitte en droogte maar ook hoosbuien vaker voor. Te veel regenwater zorgt er bijvoorbeeld voor dat riolen het niet meer aan kunnen en kelders onder komen te staan. Wil je meehelpen om het regenwater makkelijker af te voeren? Als je terrastegels uit je tuin haalt, zakt het regenwater makkelijker weg in de bodem. Je vervangt ze makkelijk door planten. Dat ziet er ook nog eens mooi groen uit! Het is ook goed om bijvoorbeeld het regenwater van de schuurgoot of het dak op te vangen met een ton. Je krijgt voor deze maatregelen vaak ook nog eens subsidie van de gemeente of het waterschap bij jou in de buurt.

Tip 3: Extra diepvries? Niet in de schuur!

Veel mensen hebben extra koelruimte in de schuur. Handig voor feestjes of barbecues. Zeker in de zomer ook voor lekkere ijsjes. Toch kun je deze apparaten beter in je huis zetten. Ze werken namelijk het beste in een ruimte op kamertemperatuur, dus 18 of 19 graden. Is het buiten erg warm? Of juist heel erg koud? Het duurt dan langer voordat de compressor werkt. Daardoor wordt het steeds warmer in de vriezer. Het resultaat? Minder bevroren eten én een hogere energierekening! Bekijk meer bespaartips voor de koelkast.

Besparingstips voor elke ruimte in huis!

We maken besparen graag zo makkelijk mogelijk voor je! Naast deze bespaartips voor buiten, hebben we ook alle bespaartips voor verschillende ruimtes in huis voor je op een rijtje gezet. Bekijk ze hier!