Iedere maand vallen er verschillende rekeningen door de brievenbus op de mat die een deel van uw inkomen opeisen. Huur, energie, telefoon, internet… het leven is duur en sparen soms moeilijk. Met deze bespaartips lukt het u ook om geld over te houden aan het einde van de maand, zodat u wat leuks kunt doen of geld kunt sparen, namelijk door te besparen op de vaste lasten. Let wel: voordat u echt kunt gaan besparen moet u soms eerst een aanschaf doen om dit mogelijk te maken. Houdt er rekening mee dat het besparen soms pas later zichtbaar is. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

1. Bespaar op energie

Wist u dat u heel gemakkelijk kunt besparen op de energierekening? De energierekening is een grote kostenpost. Daarom is het belangrijk om je er bewust van te zijn welke apparaten veel energie verbruiken in huis en hoe je je energieverbruik kunt verlagen. Sommige apparaten zijn echte energieslurpers, zoals plasma-tv’s. Die kun je, wanneer dat nodig is, dus beter vervangen door een led-televisie. Hetzelfde geldt voor verlichting: ouderwetse gloeilampen verbruiken veel meer stroom dan led-lampen. En zet bijvoorbeeld de thermostaat een graadje lager zetten. Ook helpt het om apparaten niet op stand-by te plaatsen, maar echt uit te zetten. Trek opladers die niets te doen hebben uit het stopcontact. Alles bij elkaar kan dit fors schelen in uw verbruik.

2. Energiezuinig witgoed

Huishoudelijke apparaten als de wasmachine, koelkast, vaatwasmachine en dergelijke verouderen en verbruiken dan meer energie dan een nieuw model met een A, A+ of A++ energielabel. Overweeg om uw apparaten te vervangen om zo op de lange termijn te besparen op uw energierekening. Was zo nu en dan met de hand af. Vooral de kleine afwas hoeft niet per se in de machine. Kies een kleinere koelkast. En hang uw was lekker buiten in het zonnetje te drogen in plaats van de wasdroger te gebruiken. Het helpt.

3. Vraag subsidies aan

Veel mensen in Nederland hebben recht op een persoonlijke subsidie, namelijk huurtoeslag of zorgtoeslag. Deze toeslagen verlichten uw vaste lasten aanzienlijk. Of u in aanmerking komt voor huur- of zorgtoeslag kunt u navragen bij de gemeente of de Belastingdienst.

Ook zijn er subsidies mogelijk op energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld op isolatie. Dankzij de 'Subsidie energiebesparing eigen huis' kunt u in aanmerking komen voor een subsidie tot 20% voor het energiezuiniger maken van uw woning. Ook kan het zijn dat uw provincie of gemeente extra regelingen heeft met betrekking tot dergelijke subsidies. Met een energiezuinig huis heeft u niet alleen een lagere energierekening, maar ook meer comfort, bijvoorbeeld dankzij een goede isolatie.

4. Geld lenen kost geld

Bij een hypotheek ontkomt u er eigenlijk niet aan, want het geld voor een huis zal u altijd moeten lenen. Maar geld lenen kost ook geld. Koop daarom liever niet op krediet en zorg ervoor dat u niet rood staat op de betaalrekening. Dan hoeft u ook geen rente te betalen over het geleende bedrag.

5. Zoek een goedkope verzekering

Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen die allemaal een ander pakket aan verzekeringen aanbieden. Door prijzen te vergelijken en over te stappen naar een andere verzekeraar kunt u vaak veel geld besparen. Dit geldt voor verzekeringen voor de auto, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, reizen en natuurlijk de zorgverzekering.