Er bestaan veel handige hippe en duurzame gadgets die u veel geld kunnen besparen op de energierekening. Maar niet alleen dat, het is ook gewoon leuk om te hebben en te gebruiken, terwijl u ook nog eens profiteert van lagere maandlasten. In dit overzicht vindt u vijf leuke, hippe én duurzame gadgets waarvan u veel plezier gaat hebben.

1. Standby-killer

Bijna tien procent van de energierekening wordt veroorzaakt door zogenaamde sluipverbruikers. Dat zijn apparaten die altijd een beetje stroom blijven verbruiken als u ze niet gebruikt, zoals de meeste tv’s, maar ook routers en apparaten die een klokje hebben op een display. Het is vaak een heel gedoe om al die apparaten helemaal uit te zetten door telkens de stekker eruit te moeten halen. De standby-killer maakt het leven gemakkelijk en schakelt een apparaat volledig uit zodra het in stand-by gezet wordt. Zo bespaart u aanzienlijk op de energierekening.

2. WakaWaka Power

De WakaWaka Power is een lamp en oplader en werd wereldwijd bekend als ideale lichtvoorziening voor arme landen. Op de WakaWaka Power kunnen allerlei apparaten met een accu aangesloten worden. Opladen van de WakaWaka duurt ongeveer acht uur. Daarna kunt u een kamer of andere ruimte maar liefst 40 uur lang verlichten. Ideaal voor mensen zonder stroom in de derde wereld, maar natuurlijk ook een mooie gadget voor mensen die energie willen besparen. Ook perfect voor gebruik op de camping.

3. BlenderBottle

De BlenderBottle is een heel bijzonder apparaat. Of eigenlijk gadget, want een stekker zit er niet aan deze blender en mixer. Hij werkt namelijk op pure spierkracht en niet op stroom. Ideaal voor milieubewuste en gezond etende mensen die houden van allerlei shakes of andere lekkernijen om zelf te maken. Hij werkt erg simpel: plaats de ingrediënten in de beker en doe de speciale ijzeren bal erbij. Doe het deksel erop, schud alsof uw leven er vanaf hangt en uw mix is klaar zonder ook maar iets aan stroom te verbruiken.

4. Xtorm AM114 Lava Solar Charger

De Xtorm AM114 Lava Solar Charger is een telefoonoplader op zonne-energie. Hij heeft zelfs een uitklapbaar zonnepaneeltje om meer licht op te vangen waardoor de accu sneller opgeladen wordt. Deze zonnelader heeft een accucapaciteit van 6.000 mAh. Dat betekent dat zelfs de krachtigste smartphone wel twee keer helemaal opgeladen kan worden. De zonnelader bestaat uit een accu en een zonnepaneel, maar ook zonder zon kan hij weer opgeladen worden via een USB-aansluiting. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat u zoveel mogelijk profiteert van het zonlicht, zodat er echt bespaard wordt op energie.

5. Zaklamp met GSM-oplader en dynamo

Deze zaklamp maakt u volledig zelfvoorzienend, in ieder geval voor het opladen van uw telefoon en andere apparaten die via USB opgeladen kunnen worden. De zaklamp is waterdicht en geeft een krachtige lichtstraal via ledverlichting. Wilt u de zaklamp opladen? Klap het hendeltje dan uit en draai hem rond. Zo wordt de batterij van de zaklamp weer opgeladen. De zaklamp wordt met speciale kabels geleverd, zodat elk merk en type telefoon op te laden is.

Duurzame gadgets voor de winter

Energie besparen hoeft niet altijd grootschalig te zijn. Alle beetjes helpen. Er bestaan heel veel grappige voorwerpen die het leven in de winter aangenamer maken. Bijvoorbeeld:
  • Grote theemokken om uw handen aan te verwarmen.
  • Sjaals, sokken en schoenen met ingebouwde verwarming (op batterijen).
  • Elektrische dekentjes voor bij de computer (op stroom van de computer, via een USB-aansluiting).
  • Koptelefoons die meteen ook oorwarmers zijn.
  • Computermuizen met ingebouwde verwarming.
  • Rubberen matjes met ingebouwde verwarming, handig op kantoor als er veel sneeuw op uw schoenen zit.

Nog meer besparen?

Met deze leuke energiebesparende gadgets doet u niet alleen uzelf, maar ook uw portemonnee een groot plezier. Bovendien heeft u eindelijk weer een goed excuus om nieuwe, duurzame gadgets aan te schaffen. Speur het internet af naar tuinverlichting op zonne-energie, een doucheradio op waterenergie - u kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat!

Natuurlijk kunt u met deze selectie energiebesparende gadgets geen grote hoeveelheden energie besparen, hoewel alle kleine beetjes natuurlijk helpen. Zoekt u naar manieren om echt veel energie te besparen? Dan kunt u ook denken aan isolatie van uw woning, of het plaatsen van zonnepanelen.