Tegenwoordig heeft het gemiddelde huishouden bijna 100 elektrische apparaten in huis. Ze helpen ons in het huishouden, bij het klussen en in de tuin, maar zorgen ook voor entertainment. Met al deze trendy technologie neemt het stroomverbruik waarschijnlijk ook schrikbarend toe, of valt dat toch wel mee?

Voorbeelden van trendy technologie

Als we het hebben over trendy technologie en stroomverbruik, dan kunt u denken aan nieuwe apparaten die vijf tot tien jaar geleden nog niet bestonden of nog niet zo gangbaar waren als nu. Heeft u ook enkele van de onderstaande apparaten?

  • Tablet
  • Laptop
  • Smartphone
  • Airfryer
  • Grote led-tv met digitale decoder
  • Kokendwaterkraan
  • Robotstofzuiger en -grasmaaier

Allemaal voorbeelden van leuke en mooie technische vooruitgang. Sinds 2007 is het aantal elektrische apparaten in huis verdubbeld naar gemiddeld 93 stuks. Lijkt dat veel? Als u al uw apparaten telt, dan komt u ongetwijfeld ook zeker in de buurt van dit getal.

Trendy technologie, laag stroomverbruik

Hoewel huishoudens de afgelopen 25 jaar wel twintig procent meer energie zijn gaan verbruiken, is er de laatste jaren een trend naar beneden te zien. Ondanks een verdubbeling van het aantal elektrische apparaten, blijkt namelijk dat deze wel een stuk zuiniger zijn geworden. De ouderwetse beeldbuis en stroomverslindende plasmatelevisie zijn vervangen door een zuinige led-televisie, desktop computers zijn vervangen door laptops, tablets en smartphones, en ouderwetse gloeilampen worden vervangen door moderne ledverlichting.

Ook zijn koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines veel zuiniger geworden. Hierdoor daalt het totale stroomverbruik en verbruikt een gemiddeld huishouden ondanks alle trendy technologie ruim drie procent minder stroom dan een aantal jaren geleden.

Wat kosten al die trendy apparaten aan stroomverbruik per jaar?

Veel mensen hebben een led-televisie. Kijkt u gemiddeld vier uur per dag naar een scherm met een normaal formaat? Dan kost u dat per jaar ongeveer 25 euro aan stroom. Dat valt dus best mee. Een oudere plasmatelevisie van dezelfde grootte verbruikt per jaar maar liefst 100 euro. Al een mooie besparing dus. Gebruikt u een robotstofzuiger in plaats van een normale stofzuiger? Dan verbruikt u ongeveer evenveel stroom, terwijl u zelf niet meer hoeft te stofzuigen. Apparaten zoals koelkasten, vriezers en wasmachines zijn in de afgelopen tien jaar wel meer dan dubbel zo zuinig geworden.

Het loont ook de moeite om goed op het sluipverbruik van alle nieuwe apparaten in huis te letten. Zelfs ’s nachts staan er vaak tientallen apparaten een beetje stroom te verbruiken, waarvan het verbruik aardig op kan lopen als u het bij elkaar optelt. Dit sluipverbruik kan gemakkelijk bestreden worden door gebruik te maken van speciale standby-killers. Daarmee zet u allerlei apparaten met randapparatuur in één klik op de knop volledig uit. Let er ook op dat u opladers na gebruik uit het stopcontact haalt om sluipverbruik te voorkomen.

Grootverbruikers onder de trendy technologie

Natuurlijk zijn er ook nieuwe ontwikkelingen die wel vrij veel stroom verbruiken. Misschien heeft u al eens gehoord van de kokendwaterkraan? Dit type kraan is erg in opkomst en is een speciale kraan die niet alleen koud en normaal warm water kan geven, maar ook kokend heet water. U heeft direct een heet kopje thee of water voor een kop soep. Ideaal, maar een kokendwaterkraan kan tot wel 65 euro per jaar aan stroom verbruiken.

Een ander apparaat dat ongemerkt veel stroom verbruikt is de decoder die bij veel digitale televisieabonnementen en smart tv’s geleverd wordt. Op zich verbruikt een decoder niet veel stroom, maar dit kastje staat meestal wel altijd aan. Dit kost u afhankelijk van het merk en type decoder vaak gemakkelijk 50 euro extra per jaar.

Energiebewuster door trendy technologie

De moderne mogelijkheden om inzicht in het elektriciteitsverbruik te krijgen, hebben mensen veel bewuster gemaakt van hun eigen energieverbruik. Het actuele stroomverbruik is vaak zelfs op de tablet of smartphone bij te houden. De energierekening komt hierdoor niet meer onverwacht en het wordt voor sommige mensen een spel om op een leuke manier met energie bezig te zijn en geld te besparen, terwijl het de elektrische apparaten in huis het leven ook nog eens een stuk aangenamer maken.