Een 7 jaar oude koelkast vreet energie en kunt u beter omruilen voor een energiezuinig, nieuw exemplaar. U zal dat zelfs meteen merken op de energierekening. Het is verstandig om dan eens rond te kijken in uw woning om te zien welke andere huishoudelijke apparaten aan vervanging toe zijn. Want ieder A-label apparaat dat u in huis haalt, betekent een besparing op de energie.

Oude apparaten vreten energie

Toen u die ene magnetron kocht, was deze het nieuwste van het nieuwste. Ook was deze voor de tijd waarin u het kocht energiezuinig. Maar de techniek heeft door de jaren heen niet stil gestaan en het is een feit dat oude apparaten nu eenmaal meer energie nodig hebben om goed te kunnen werken. En hoewel uw magnetron altijd trouwe dienst heeft geleverd, is het beter voor uw portemonnee en energieverbruik om het apparaat voor een nieuw exemplaar om te ruilen.

Nieuwe apparaten zijn energiezuinig

Door alle nieuwe technieken zijn huishoudelijke apparaten aanzienlijk verbeterd en energiezuiniger geworden. Vooral apparaten met een B- of A-energielabel zijn stukken energiezuiniger dan de apparaten die u al 5 jaar in huis heeft staan. Vooral de koelkast en op nummer 2 de wasdroger geven de mogelijkheid veel te besparen wanneer u een A-label apparaat ervoor terugkoopt.

Terugverdientijd

Oude apparaten zijn vaak ware energieslurpers. De terugverdientijd van de aanschaf van een nieuwe koelkast of wasdroger betaalt zich het snelst terug in het energieverbruik, omdat u aanzienlijk gaat besparen met nieuwe exemplaren van deze types huishoudelijke apparaten. De terugverdientijd van de aanschaf van een nieuwe vaatwasmachine of magnetron duurt in verhouding iets langer, omdat deze vaak al zuiniger zijn in verbruik.

Niet weggooien, maar recyclen

Is een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe, dan gooit u deze natuurlijk niet zomaar weg. U brengt deze natuurlijk naar een recyclepunt of laat deze meenemen door de bezorgers van de winkel waar u uw nieuwe apparaten heeft gekocht. U betaalt hier immer een verwijderbijdrage voor. Bovendien helpt u met recycling het milieu een handje.

Nog meer energie besparen

Het besparen van energie is altijd goed. Het scheelt niet alleen in uw portemonnee, u draagt ook een positief steentje bij aan het behoud van gezond milieu. Wilt u investeren in energiebesparing, dan kunt u ook kiezen voor een nieuwe cv-ketel of zelfs overgaan tot zonnepanelen op het dak.