Een koelkast staat altijd aan en verbruikt vaak een aanzienlijk deel van de totale kosten voor elektriciteit. Het loont daarom de moeite om eens goed te kijken naar uw eigen koelkast. Met deze handige koelkast energiebespaartips gaat u gemakkelijk minder stroom verbruiken.

Top 10 praktische tips voor een zuinige koelkast

We hebben een top 10 met tips om uw koelkast zuinig te gebruiken op een rij gezet. Als u zich aan deze tips houdt, dan maakt u optimaal gebruik van uw koelkast op de meest zuinige manier.

  1.               Laat warme producten afkoelen voor ze in de koelkast gaan.
  2.               Zet de koelkast helemaal uit bij langere afwezigheid.
  3.               Plaats de koelkast niet naast de verwarming of in een warme ruimte.
  4.               Laat bevroren producten in de koelkast ontdooien.
  5.               Ontdooi het vriesgedeelte van de koelkast om de paar maanden.
  6.               Controleer altijd of de deur nog goed sluit.
  7.               Maak het afsluitrubber regelmatig schoon.
  8.               Houd de achterkant van de koelkast stofvrij.
  9.               Zet de koelkast niet te koud, 4 graden is koud genoeg.
  10.               Een volle koelkast verbruikt minder energie.

Nieuwe koelkast kopen voordeliger?

Heeft u alle tips gelezen en toegepast, maar nog steeds een hoog energieverbruik? Bekijk dan eens of het vervangen van een oude koelkast voor u interessant kan zijn. Dat is vaak al het geval bij koelkasten vanaf acht jaar oud. Zelfs het vervangen van een koelkast met energielabel A+ is financieel interessant. Tegenwoordig zijn koelkasten met het energielabel A+++ verkrijgbaar, die maar liefst meer dan de helft minder verbruiken dan koelkasten met label A+. Let bij het aanschaffen van een nieuwe koelkast ook op uw gezinssituatie. Als vuistregel is per persoon 50 liter koelinhoud en een vriesvak van 30 liter ruim voldoende.

Energieverbruik koelkast meten

Wilt u eerst graag weten hoeveel stroom uw koelkast precies verbruikt? Maak dan gebruik van een handige en goedkope energiemeter om het verbruik van uw koelkast nauwkeurig te meten. Meet daarbij wel altijd over een langere periode, bijvoorbeeld een week. Het verbruik van een koelkast is onregelmatig en onder andere afhankelijk van de omgevingstemperatuur en hoe vaak de deur open en dicht gaat. Als u de gegevens van een week heeft, berekent u eenvoudig het verbruik per jaar en is vergelijken met nieuwe koelkasten erg gemakkelijk. Ook onze handige Verbruiksmanager kan helpen inzicht te krijgen in het totale energieverbruik.

Meerdere koelkasten in huis?

Heeft u een tweede koelkast in huis? Vaak staat het apparaat dan in een andere ruimte waar het in de zomer erg warm wordt en in de winter juist heel koud. Een koelkast moet dan veel harder werken om op temperatuur te blijven, zowel bij kou als bij warmte. Overweeg daarom om het apparaat helemaal weg te doen, of een model te kopen dat speciaal geschikt is voor warmere temperaturen.

Een te hoge of te lage temperatuur is niet goed voor een koelkast. Daarom staat op uw apparaat aangegeven tussen welke temperaturen de koelkast het meest efficiënt werkt. Dat wordt de klimaatklasse genoemd. Deze klimaatklasse vindt u op het typeplaatje van de koelkast. De energieklassen die bestaan zijn:

SN = 10 tot 32 graden Celsius
N = 10 tot 32 graden Celsius
ST = 16 tot 38 graden Celsius
T = 16 tot 43 graden Celsius
SN - ST = 10 tot 38 graden Celsius
SN - T = 10 tot 43 graden Celsius

Koopt of heeft u een koelkast in de garage of een schuur waar het erg warm kan worden? Dan is het zinvol om te letten op de klimaatklasse.

Is die tweede koelkast wel echt nodig?

Het gebruiken van een tweede koelkast is niet verstandig als u graag energie wilt besparen. Vraag uzelf af of u het tweede apparaat zou kunnen missen. Dat scheelt per koelkast meestal minimaal 70 euro per jaar stroomkosten. Wilt u de tweede koelkast echt niet kwijt? Gebruik hem dan alleen op de momenten dat de extra koelruimte nodig is, bijvoorbeeld tijdens een feestje. Komt u tot de conclusie dat de koelkast in de keuken te klein is, dan is het altijd beter om twee losse koelkasten te vervangen door één groot en energiezuinig nieuw model.