Houdt u graag de energiekosten laag? Er zijn meer mogelijkheden dan u misschien denkt. Wij geven u een aantal tips om energie te besparen in huis.

Energie besparen door energieslurpers te vervangen

Kijk eens goed in huis om u heen. Hoeveel elektrische apparaten hebt u staan, en hoeveel stroom verbruiken ze? Tip: zet een apparaat 5 minuten aan en noteer vooraf en achteraf de meterstand. Herhaal dit met het apparaat uit. Het verschil in verbruik ligt aan dat apparaat. Zet de energieslurpers uit, of vervang ze door nieuwere modellen die energiezuiniger zijn. Denk vooral hieraan:

  • Zet apparaten nooit stand-by maar altijd helemaal uit.
  • Vervang alle gloeilampen door ledlampen.
  • Vervang uw plasmatelevisie door een led-tv.
  • Vervang uw airco door een ventilator.
  • Vervang uw koel-vriescombinatie door een nieuwer, energiezuiniger model.
  • Doe uw wasdroger weg.

Energie besparen door te isoleren

Door uw huis te isoleren bereikt u dat warmte minder snel wegstroomt. Vooral in de winter merkt u het verschil. U hebt dan veel lagere stookkosten. Maar ook in de zomer heeft u baat bij goede isolatie: op warme dagen blijft het veel koeler in huis. De grootste winst door isolatie valt te behalen met:

  • isolatie van het dak
  • isolatie van de muren
  • isolatie van de vloer
  • dubbele beglazing

Energie besparen door te ventileren

Het klinkt tegenstrijdig, maar door te ventileren verlaagt u uw stookkosten. Zelfs in de winter is het goed om frisse buitenlucht binnen te halen. Vooral als het huis is geïsoleerd, wordt de lucht in huis snel vochtig. Dit wordt veroorzaakt door onder andere ademhalen, zweten, koken en douchen. Vochtige lucht opwarmen kost meer energie dan droge lucht opwarmen. Daarom moet u de lucht in huis regelmatig verversen.

Zonnestroom opwekken om energie te besparen

Met zonnepanelen op uw dak bespaart u heel makkelijk energie. Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Zo hebt u minder stroom nodig van het elektriciteitsnet. Zonnepanelen werken het hele jaar door, als er maar zonlicht is. Ze werken ook in de winter en zelfs bij bewolkt weer. Gebruikt u op een zomerse dag niet al uw zonnestroom? Dan gaat u stroom aan het net 'terugleveren'. De meter loopt dan achteruit, dus u betaalt minder op de jaarafrekening. Wilt u weten wat er in uw situatie mogelijk is? Vraag dan een gratis adviesgesprek over zonnepanelen aan.

Een comfortabel huis met Essent

Hoe comfortabeler uw huis, hoe fijner het is om thuis te zijn. Daar helpt Essent u graag bij. Bijvoorbeeld met zonnepanelen of isolatie. Goed voor uw huis én goed voor uw energierekening. In dit filmpje ziet welke comfortoplossingen Essent levert: