U gebruikt misschien batterijen in uw mp3-speler of fotocamera, maar weet u eigenlijk wat een batterij precies is? Hoe werkt een batterij? Hoe werkt een oplaadbare batterij? Hoe komt de batterij eigenlijk aan zijn naam? We zetten enkele interessante weetjes over batterijen voor u op een rij.

Wat is een batterij?

Een batterij is een elektronisch onderdeel dat stroom kan leveren. U kunt een batterij zien als een doosje waarin energie zit opgeslagen. Als u er een elektrisch apparaat op aansluit, komt die energie vrij.

Hoe werkt een batterij?

Een batterij bestaat uit drie onderdelen. Twee daarvan zijn stukken metaal, ook wel de polen van de batterij genoemd. Het derde onderdeel is het inwendige van de batterij. De beide polen reageren chemisch met het inwendige van de batterij. De polen zijn niet allebei van hetzelfde metaal gemaakt. Hierdoor zijn de chemische reacties bij de ene pool anders dan bij de andere pool. De details hangen af van het type batterij, maar het resultaat is altijd dat de ene pool een positieve lading krijgt en de andere een negatieve. Hierdoor kan de batterij stroom leveren.

Hoe werkt een oplaadbare batterij?

Batterijen leveren aan de buitenkant stroom doordat aan de binnenkant chemische reacties verlopen. Vroeg of laat zijn de chemische reacties voltooid. De batterij is dan leeg. Bij sommige soorten batterijen is het mogelijk het proces om te draaien. Een oplader draait als het ware de film achteruit: de stroom aan de buitenkant loopt de andere kant op, en de chemische reacties binnenin verlopen achterstevoren. Een batterij waarbij dit kan noemen we ook wel een accumulator of kortweg accu. Inderdaad, ook de accu in uw auto is een oplaadbare batterij! Accu's worden wellicht in de toekomst belangrijk voor de opslag van zonne-energie.

Hoe komt de batterij aan zijn naam?

De eerste batterijen gaven heel weinig stroom. Daarom werden er een groot aantal aan elkaar gekoppeld, zodat ze samen wel genoeg stroom gaven. In 1748 bedacht de Amerikaanse wetenschapper Benjamin Franklin hiervoor de term 'battery'. Hierbij moet hij gedacht hebben aan de militaire term voor een groep identieke wapens.