Leestijd: 4 minuten

Ledverlichting: verplicht voor mijn bedrijf?

Wel verplicht. Niet verplicht. Wel verplicht. Of toch niet? U heeft ongetwijfeld al iets gehoord over de wettelijke verplichting van ledverlichting voor bedrijven. In dit artikel leest u hoe het precies staat. Zo weet u hierna of u uw bedrijf van ledlampen moet voorzien, voor wanneer dat moet en welke verschillende mogelijkheden er zijn. 

Ledverlichting bespaart energie en is gezond! 

Maar eerst een noot vooraf. Of Ledverlichting nu wel of niet verplicht is, maakt eigenlijk niet eens zoveel uit. Er zijn namelijk zoveel voordelen, waarom zou u er niet in investeren?

De voordelen van ledverlichting op een rij:

  • Ledlampen hebben een langere levensduur dan andere lampen.
  • Ledlampen verbruiken minder stroom dan andere lampen.
  • Ledverlichting is gezonder dan conventionele verlichting. Een gemiddelde tl- of spaarlamp flikkert zestig tot honderd keer per seconde. Dit is vermoeiend, omdat de ogen steeds moeten scherpstellen. Een ledpaneel zonder flikkering heeft dat effect niet. 

Daarnaast is de juiste verlichting van belang voor uw werknemers. Goed zicht is belangrijk om de werkzaamheden goed en efficiënt te kunnen uitvoeren, maar ook om de veiligheid van werknemers te waarborgen.

Voor welke bedrijven is ledverlichting verplicht?

Per 1 juli 2020 zou ledverlichting wettelijk verplicht worden voor alle bedrijven. Dat plan is van de baan, maar toch is ledverlichting voor een groot aantal bedrijven al een aantal jaar wél verplicht. 

Ledverlichting is verplicht voor bedrijven die onder de Wet milieubeheer vallen. Dat zijn alle bedrijven die jaarlijks:

  • minimaal 50.000 kWh elektriciteit verbruiken, en/of;
  • minimaal 25.000 m3 gas verbruiken.

Deze bedrijven zijn verplicht om alle (erkende) maatregelen te nemen die energie besparen en zich binnen vijf jaar terugverdienen. Ledverlichting verdient zich vaak al binnen twee jaar terug, dus bij de meeste bedrijven is ledverlichting één van de maatregelen die ze moeten nemen. 

Controleer of led verplicht is voor u

Doe onze EnergieWetCheck en binnen een minuut weet u of energie besparen voor uw bedrijf verplicht is. Als dat zo is, kunt u daar meteen een overzicht bekijken van de verplichte maatregelen voor uw branche. 

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunt u deze informatie ook vinden in de Erkende Maatregelenlijst voor uw branche en ook of u de maatregelen meteen, of op een natuurlijk moment moet toepassen. 

Tip energie voor bedrijvenTip: controleer alle ruimtes van uw bedrijf. Veel bedrijven denken dat ze al volledig voorzien zijn van ledverlichting, maar vaak blijkt dat er op best wat plekken nog andere verlichting hangt. Loop voor de zekerheid dus even de verlichting in uw pand af. 

Overstappen naar ledverlichting

U moet of wilt nu aan de slag met de verlichting in uw bedrijf. Maar hoe doet u dit nu het beste? Er zijn drie gradaties in het overstappen op ledverlichting:

  • Retrofit: alleen de lampen vervangen
  • Naast de lampen, meteen de armaturen vervangen
  • Trends toepassen

Retrofit

De snelste en goedkoopste manier, is de lampen te vervangen en deze in de bestaande armaturen te plaatsen. Dit heet retrofit. U kunt de lampen dan zelf online bestellen en vervangen. Maar er bestaan ook gespecialiseerde bedrijven die dit voor u kunnen doen. 

In sommige gevallen kan retrofit problemen veroorzaken, bijvoorbeeld als de armaturen verouderd zijn. Voor een optimaal resultaat kunt u dan ook het beste de verlichtingsarmatuur vervangen.  

Ook de armaturen vervangen

Wanneer u ook de armaturen vervangt, kiest u voor een toekomstbestendige en duurzame aanpak. Ook kunt u de verlichting nu nog slimmer maken. 

Bijvoorbeeld door meteen bewegingssensoren, timers en/of daglichtgestuurde verlichting aan te brengen. Het licht brandt dan alleen als dat nodig is, en dat brengt ook weer energiebesparing met zich mee. Uw verbruik zal daardoor nog verder teruglopen.  

Trends toepassen

Gaat u nog een stapje verder, dan kunt u ook gezondheidsvoordelen uit uw ledverlichting halen. Licht heeft een grote invloed op de gezondheid. Onze biologische klok wordt erdoor bepaald. Veel Nederlanders spenderen het grootste deel van hun dag binnen, waardoor hun biologische ritme verstoord raakt. Met biodynamisch licht en smart lighting kunt u daarin verschil maken:

1. Biodynamisch licht

Biodynamisch licht bootst de dag- en nachtcyclus na met kleur en intensiteit. Hiermee haalt u natuurlijk licht van buiten naar binnen. Zorginstellingen passen biodynamisch licht al regelmatig toe, maar de oplossing is voor elke werkomgeving interessant. Aan het eind van de dag bent u energieker en ‘s avonds valt u gemakkelijker in slaap. 

2. Smart lighting

Met smart lighting wordt elk lampje geprogrammeerd en gekoppeld aan sensoren en digitale sturing. Wanneer er bijvoorbeeld enige tijd niemand door een gang loopt, dimt het licht automatisch tot 15 procent. Hiermee bespaart u veel energie én verlengt u de levensduur van het product. Ook biedt smart lighting de mogelijkheid om de verlichting per ruimte aan te passen. 

Kosten van ledverlichting

De totale kosten blijven natuurlijk afhankelijk van het type bedrijf dat u heeft, de grootte van het pand en de keuzes die u maakt. Ledverlichting is er in alle soorten en maten. U kunt er zowel peertjes als tl-lampen mee vervangen, dus zowel op kantoor als in een fabriekshal is er een goede oplossing.  

Tip energie besparen bedrijvenBespaartip: ledverlichting valt soms onder de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is geen subsidie, maar een fiscaal voordeel waarmee u tot 45% van uw investeringskosten kunt aftrekken van uw fiscale winst. Check deze tool van de RVO of de EIA voor u geldt.

Nog geen keuze kunnen maken?

Onze adviseurs kijken graag met u mee als u advies over ledverlichting wil. Samen met u zoeken ze de beste oplossing voor uw bedrijf en zorgen ook voor de producten. Ook kunnen ze u adviseren over de Energie-Investeringsaftrek. Handig! 

Meer manieren om te besparen? Bekijk de top 5 van kleine investeringen die zich snel terugverdienen.