24 maart 2020

Leestijd: 2 minuten

Wat betekent de EED Energie-audit voor uw bedrijf?

Voor een groot bedrijf moet u aan de overheid melden wat u doet om energie te besparen. Maar wat betekent dat dan precies? Heeft u een informatieplicht, een EED audit plicht, of allebei? We leggen het u makkelijk uit. 

Bedrijven met een EED Energie-audit verplichting

Bijna alle grote bedrijven hebben een EED Energie-audit verplichting én een informatieplicht. Ondernemers zijn verplicht over de energiestromen in hun bedrijf en de energiebesparende maatregelen te rapporteren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) . 

De EED Energie-audit is verplicht als u een bedrijf heeft met:

  • meer dan 250 fte of;
  • een jaaromzet van meer dan 50 miljoen én;
  • een jaarlijks balanstotaal van meer dan 43 miljoen.

Eenvoudig checken of u een EED Energie-audit verplichting heeft en moet rapporteren aan de RVO? Dit doet u met de infographic informatieplicht energie.

Geldt de EED Energie-audit verplichting niet voor uw onderneming, dan is het mogelijk dat u wél een informatieplicht energiebesparing heeft. Ook dit checkt u makkelijk met de infographic.

Deadlines gemist? Rapporteer zo snel mogelijk

De deadlines zijn al verstreken. Heeft u deze gemist, rapporteer dan zo snel mogelijk. Zo voorkomt u een mogelijke boete. 

Zelf uitvoeren of uitbesteden?

U mag zelf de EED Energie-audit uitvoeren, maar u kunt ook een energieadviseur inschakelen. 

Doet u de audit zelf, let er dan op dat dit een tijdrovende klus is. U beschrijft bijvoorbeeld de belangrijkste energiestromen in uw bedrijf en maakt een overzicht van de mogelijke energiebesparende maatregelen voor de komende 4 jaar. 

In de infographic informatieplicht energie helpen we u op weg met een handig stappenplan

Heeft u meer hulp nodig? Met de InfoPlichtService nemen we u al het werk uit handen. De energieadviseur bezoekt uw pand, maakt de rapportage en geeft suggesties over de energiebesparende maatregelen die u nog kunt nemen. 

Hier bestaat een EED Energie-audit uit

De verplichte audit uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) bestaat uit een scan van het energieverbruik en bespaarmogelijkheden in uw onderneming. U bent verplicht om elke 4 jaar een audit te doen en te rapporteren aan de RVO.

Daarom een EED audit

De audit geeft u inzicht in uw actuele energieverbruik én bespaarmogelijkheden in uw onderneming. Zo weet u precies hoe uw bedrijf ervoor staat op het gebied van duurzaamheid.

De EED Energie-audit is een maatregel vanuit de overheid om duurzaam ondernemen te stimuleren. Energie en duurzaamheid worden steeds belangrijker. Daarom veranderen de belastingen en de energiewetten waar uw bedrijf zich aan moet houden. Wilt u hier meer over weten? Lees dan het artikel over energiewetten in 2020.