Duurzame energie loont nóg meer in 2020 voor bedrijven

14 januari 2020

Ook in 2020 kunnen we er niet omheen: energie en duurzaamheid worden steeds belangrijker. Daarom veranderen de belastingen en de energiewetten waar uw bedrijf zich aan moet houden. Maar ook de subsidies veranderen, in uw voordeel!

Dit artikel bestaat uit 3 delen:

---

Deel 1: informatieplicht energiebesparing

---

Informatieplicht energiebesparing deadline verstreken

Heeft u al aan uw informatieplicht energiebesparing voldaan? Ruim 100.000 bedrijven moesten voor 1 juli 2019 aan de overheid melden hoe zij energie besparen. In december 2019 was de deadline voor bedrijven die verplicht een EED Energie-audit moeten doen.

Wat is de informatieplicht?

Voor bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/ of 25.000 m3 gas verbruiken, is energie besparen verplicht. Zij moeten alle maatregelen nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Deze maatregelen staan op de Erkende Maatregelenlijsten. Voor 19 branches is een lijst met zo'n 80 maatregelen gemaakt.

Dankzij de informatieplicht kan de overheid nu controleren of bedrijven zich hieraan houden.

In het eLoket van de RVO staat uw Erkende Maatregelenlijst voor u klaar. Deze gaat u per locatie af. Bij elke maatregel geeft u aan of u deze al heeft genomen. Is dat niet zo, dan legt u uit waarom niet.

Uitleg in beeld: infographic informatieplicht voor bedrijven.

Wat is de EED Energie-audit?

Bedrijven met minimaal 250 fte, een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro of een balanstotaal van 43 miljoen, moeten elke 4 jaar een EED Energie-audit uitvoeren. Dit is een grondige scan van uw pand. Alle energiestromen in uw pand worden in kaart gebracht, net als alle mogelijkheden om te besparen.

Informatieplicht en EED in 2020

De deadlines zijn verstreken. Heeft u deze gemist? Maak dan zo snel mogelijk alsnog uw rapportage. Zo voorkomt u handhaving door de overheid. Het is nog onduidelijk wanneer en hoe de overheid dit gaat doen, maar u kunt het maar beter voor zijn.

In het eLoket van de RVO kunt u uw rapportage maken. Trek hier wel even tijd voor uit, want het is een flinke klus. U kunt het werk ook door een specialist laten doen. Dat scheelt u tijd. Kies bijvoorbeeld voor de InfoPlichtService van Essent, dan wordt alles voor u geregeld.

---

Deel 2: veranderingen energiebelasting 2020

---

Veranderingen energiebelasting 2020

De veranderingen voor energiebelasting in 2020 voor bedrijven: 

  • de belasting op gasverbruik stijgt;
  • de belasting op elektriciteitsverbruik daalt;
  • de bijdrage van bedrijven aan de ODE via belasting stijgt. 

Energiebelasting 2020 voor bedrijven

Belastingen zijn een inkomstenbron voor de overheid. Maar het is ook een tool waarmee de overheid bepaald gedrag kan stimuleren of ontmoedigen. Dat zien we duidelijk terug in de energiebelasting voor 2020.

Het gasverbruik moet omlaag, dus stijgt de belasting op gasverbruik. Zeker als uw bedrijf veel gas verbruikt, merkt u dat. Tegelijk daalt de belasting op elektriciteit. Het wordt zo dus steeds aantrekkelijker om energie uit elektriciteit te halen in plaats van uit gas.

Bijdrage bedrijven voor Opslag Duurzame Energie

Bedrijven en particulieren betalen via de belasting mee aan de Opslag Duurzame Energie (ODE). De hoogte van uw bijdrage hangt af van uw verbruik. Tot nu toe deelden bedrijven en particulieren deze kosten gelijk. 

Dat verandert in 2020. Bedrijven gaan tweederde van de ODE betalen. Daarom stijgen de tarieven voor bedrijven.

Leestip: Energiebelasting voor grootzakelijke bedrijven

---

Deel 3: veranderingen subsidies 2020

---

Veranderingen subsidies energie 2020

Met subsidies stimuleert de overheid bedrijven te investeren in duurzame oplossingen. In 2020 verandert een aantal subsidies.  

Uitleg SDE+ regelingSDE+ wordt SDE++ in 2020

Groene energie is vaak duurder dan grijze energie. Zeker omdat bijvoorbeeld zonnepanelen een investering vragen. De SDE+ compenseert dit verschil. Daardoor is het veel aantrekkelijker voor bedrijven om te investeren in het opwekken van duurzame energie.

In 2020 verandert de SDE+. De nieuwe naam is Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). Het grote verschil is dat CO2-reductie ook onder deze subsidie gaat vallen.

Extra inschrijfronde SDE+ in 2020

De SDE+ kunt u alleen aanvragen tijdens een inschrijfronde, twee keer per jaar. In het voorjaar van 2020 is er een extra inschrijfronde voor de SDE+. Mis deze dus niet als u deze subsidie aan wilt vragen! Eventueel kan Essent de aanvraag voor de SDE+ voor u doen.

Verbreding Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2020

De Energie-inversteringsaftrek (EIA) stimuleert investeringen van bedrijven in energiebesparende technieken en bedrijfsmiddelen. Een deel van uw investeringskosten is fiscaal aftrekbaar. Vanaf 2020 vallen ook investeringen die de CO2-uitstoot verminderen onder de EIA.

Verandering Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) in 2020

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een tegemoetkoming voor de aanschaf van bijvoorbeeld een zonneboiler of warmtepomp. In 2020 vervalt deze subsidie voor pelletkachels en biomassaketels. Ook vervalt de ISDE voor alle apparaten voor nieuwbouw. 

Uitleg in beeld: infographic veranderingen energiewetten 2020.

ADJ MilieutechniekLeestip
Is de drempel om te investeren in duurzaamheid hoog? Dat was hij ook voor ADJ Milieutechniek. Inmiddels liggen er 320 zonnepanelen op het dak en is overal ledverlichting geïnstalleerd. 

Lees het verhaal van ADJ Milieutechniek