Leestijd: 3 minuten

Energielabel C voor uw kantoor: regel het in 5 stappen

U heeft nog even de tijd: vanaf 1 januari 2023 is energielabel C voor de meeste kantoren verplicht. Een kantoorgebouw dat op dat moment niet aan de eisen voldoet, mag niet meer gebruikt worden. En dat wilt u natuurlijk voorkomen! Lees in dit artikel hoe u uw kantoor in vijf stappen kunt voorzien van energielabel C (of beter).

Moet mijn bedrijf ook voldoen aan energielabel C? 

Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C verplicht als u eigenaar bent van een bedrijfspand dat groter is dan 100 m2. 

Er zijn wel een paar uitzonderingen. De regeling geldt niet voor u als:

 • minder dan 50% van uw oppervlakte een kantoorfunctie heeft;
 • u een monumentaal pand bezit;
 • uw bedrijfspand binnen twee jaar wordt gesloopt of getransformeerd. 

Tip energie voor bedrijvenGoed om te weten: de overheid heeft aangekondigd dat per 1 januari 2030 energielabel A de standaard voor kantoorgebouwen zal zijn. Alle stappen die u nu dus zet, zijn een opmaat naar een zo energiezuinig mogelijk pand. 

 

Tip voor huurders

Huurt u uw bedrijfspand? Maak dan binnenkort een afspraak met uw verhuurder en overleg welke stappen u neemt richting 2023 en 2030. 

Het is toegestaan om afspraken te maken over de kostenverdeling. Als dit niet is vastgelegd in de huurovereenkomst, of als u er samen niet uitkomt, gelden de algemene voorwaarden van ROZ

Kantoren zonder energielabel C moeten deuren sluiten

Wacht niet met het treffen van de nodige maatregelen, de overheid gaat namelijk streng controleren. Als uw kantoorpand op 1 januari 2023 geen label C heeft, moet u uw kantoordeuren sluiten. De overheid gaat geen boetes opleggen.

Aanvragen van het juiste energielabel is gelukkig zó geregeld. Regel energielabel C voor uw kantoor eenvoudig in vijf stappen.

Stap 1: Check uw huidige energielabel

Doe de check op EP-online. Heeft uw kantoor een geldig energielabel A, B of C? Dan voldoet u al aan de norm van 2023. U hoeft dus niets te doen.

Heeft uw kantoor energielabel D, E, F of G? Dan kunt u mogelijk zonder ingewikkelde bouwkundige ingrepen overgaan op energielabel C.

Stap 2: Vraag maatwerkadvies aan voor mogelijke energiemaatregelen

U kunt veel doen om uw energielabel te verbeteren. Denk aan isolatie, ventilatie en het plaatsen van een warmtepomp. Maar welke maatregelen passen nou het beste bij uw bedrijf? 

Advies aanvragen over energielabel C is zo geregeld. Een van onze adviseurs bezoekt u en onderzoekt uw pand. Hij adviseert u persoonlijk over de kosten en de maatregelen die u het meeste voordeel opleveren.

Ook het aanvragen van subsidies, het uitvoeren van de maatregelen en het opstellen van uw energielabel regelt hij voor u.

Stap 3: Onderzoek op welke energiesubsidies u recht heeft

De overheid streeft naar energieneutrale bebouwing in 2050. Om u te stimuleren groener te ondernemen, kunt u gebruikmaken van aantrekkelijke subsidies. Dat scheelt flink in uw budget. De meest bekende subsidies zijn:

 • Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++) Subsidie voor technieken die duurzame energie opwekken en andere CO2-besparende technieken. In 2020 is een totaalbudget van 5 miljard euro beschikbaar.
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) Tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers en warmtepompen. In 2020 bedraagt de totaal beschikbare subsidie 100 miljoen euro.
 • Energie-investeringsaftrek (EIA) Fiscaal voordeel voor investeringen in energiebesparende technieken en duurzame energie. EIA levert u gemiddeld 11% voordeel op. 
 • Milieu-investeringsaftrek (MIA)  Profiteer van een investeringsaftrek tot 36% van het investeringsbedrag. Deze aftrek komt bovenop uw standaard investeringsaftrek.
 • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) Met Vamil kunt u 75% van uw investeringskosten afschrijven. Dit levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.
 • Lokale subsidies Mogelijk kunt u ook lokaal subsidie aanvragen. Hierover kan onze adviseur u meer vertellen.

Leestip: De 5 grootste energiesubsidies voor bedrijven

Stap 4: Voer de energiebesparende maatregelen uit 

Zodra u weet van welke subsidies u gebruik kunt maken, is het tijd om de mouwen op te stropen. Voor de installateurs dan. 

Energie besparen begint bijvoorbeeld met:

 • isolatie (spouwmuurisolatie, bodemisolatie, vloerisolatie en dakisolatie) 
 • energiezuinige apparatuur en koeling in de kantine en keuken
 • energiezuinige lichtinstallatie, ventilatie en verwarming

Voer de maatregelen voor het verkrijgen van label A, B of C in ieder geval vóór 2023 uit.

Tip energie voor bedrijvenTip: plan de energiebesparende werkzaamheden tijdens andere geplande werkzaamheden. Zoals onderhoud aan uw exterieur of ventilatiesystemen. Zo kunnen uw medewerkers zo snel mogelijk weer ongestoord aan het werk.

Stap 5: Leg energielabel C vast 

Heeft u al deze stappen gezet, dan kunt u energielabel C voor uw kantoor laten vastleggen. Wij helpen u hier graag bij! 
 

Advies nodig? Maak een afspraak met een energieadviseur

Energielabel C voor kantoren is verplicht vanaf 1 januari 2023. Zorg dus dat u op tijd over bent naar het juiste label. Wij helpen u daar graag bij. Maak een afspraak met een van onze adviseurs voor persoonlijk en uitgebreid advies.