Energie besparen is verplicht voor bedrijven

5 oktober 2018

Energie besparen is voor veel bedrijven verplicht volgens de Wet milieubeheer. Check in deze video heel simpel energie besparen ook voor uw bedrijf verplicht is.  Na de video geven we u wat meer uitleg over wat dat betekent.

Video: is energie besparen verplicht voor uw bedrijf?

 

Wanneer is energie besparen verplicht?

Energie besparen is verplicht als uw bedrijf jaarlijks:

  • meer dan 50.000 kWh elektriciteit verbruikt, en/of;
  • meer dan 25.000 m3 gas verbruikt.

Voor grote bedrijven gelden soms aanvullende verplichtingen. Zo is het voor bedrijven groter dan 100 m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Voor 'large enterprises' is het ook verplicht om elke 4 jaar een EED energie-audit te doen.

Voorbeelden van verplichte maatregelen

De maatregelen die u verplicht bent te nemen, zijn alle maatregelen die u binnen 5 jaar terugverdient. Per branche is hiervoor een lijst opgesteld, de Erkende Maatregelenlijst (EML). Doorloop deze hele lijst en u weet zeker dat u aan de eisen voldoet. 

Een aantal voorbeelden van effectieve energiebesparende maatregelen zijn:

  • isolatie van spouwmuren, de vloer en/of het dak;
  • vervangen van gasgestookte ketel voor ruimteverwarming;
  • energiezuinige verlichting;
  • verbeteren van ruimteventilatie;
  • energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) installeren.

Sommige maatregelen zijn algemeen, andere maatregelen zijn specifiek voor uw branche.

Informatieplicht

Is energie besparen verplicht voor uw bedrijf, dan heeft u ook een informatieplicht. Dat wil zeggen dat u aan de overheid moet melden wat u al heeft gedaan om energie te besparen.

Verplichte energiebesparing biedt bedrijven kansen

Verplichting, handhaving, wetten, het zijn allemaal woorden met een negatieve bijklank. Maar eigenlijk biedt de wet u juist een mooie kans.

Alle maatregelen verdient u binnen 5 jaar terug, daarna verdient u dus aan uw investering. Elke maatregel is een goede investering met interessant rendement. Bovendien maakt u uw pand comfortabeler รฉn draagt u bij aan een duurzamere wereld. 

Snel inzicht met de EnergieWetCheck

Met onze EnergieWetCheck ziet u in 1 minuut of u verplicht energie moet besparen en welke maatregelen voor u gelden. Dat scheelt u veel moeite, zodat u meteen aan de slag kunt. En ook daar helpen we u graag mee, met advies en met ondersteuning bij de uitvoering. 

Doe de EnergieWetCheck.