Energie besparen is
verplicht voor bedrijven

Energie besparen is verplicht voor bedrijven

5 oktober 2018

De Wet milieubeheer verplicht bedrijven om te investeren in duurzaamheid, zodat ook zij bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Hoe bedrijven dat moeten doen, staat in het Activiteitenbesluit milieubeheer. Energie besparen is bijvoorbeeld voor veel bedrijven verplicht.

Wanneer is energie besparen verplicht?

Als uw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 gas verbruikt, is het verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Voor grote bedrijven gelden soms aanvullende verplichtingen. Zo is het voor bedrijven groter dan 100 m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Voor 'large enterprises' is het ook verplicht om elke 4 jaar een energie-audit te doen.

Voorbeelden van verplichte maatregelen

De maatregelen die u verplicht bent te nemen, zijn alle maatregelen die u binnen 5 jaar terugverdient. Per branche is hiervoor een lijst opgesteld, de Erkende Maatregelenlijst (EML). Doorloop deze hele lijst en u weet zeker dat u aan de eisen voldoet. 

Een aantal voorbeelden van effectieve energiebesparende maatregelen zijn:

  • Isolatie van spouwmuren, de vloer en/of het dak
  • Vervangen van gasgestookte ketel voor ruimteverwarming
  • Energiezuinige verlichting
  • Verbeteren van ruimteventilatie
  • Energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) installeren

Sommige maatregelen zijn algemeen, andere maatregelen zijn vrij specifiek voor uw branche.

Informatieplicht

In 2019 bent u verplicht om zelf te melden welke maatregelen u heeft genomen om op energie te besparen. Deze informatieplicht geldt voor alle bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken. Het doel van de informatieplicht is om beter inzicht te krijgen in de besparingen en om handhaving door de overheid makkelijker te maken.

Handhaving van de Wet milieubeheer

De overheid let streng op naleving van de regels in het Activiteitenbesluit. Een inspecteur kan uw bedrijf bezoeken om te controleren of u alle maatregelen treft die voor u verplicht zijn. Is dat niet zo, dan kan de inspecteur ook sancties opleggen.

Verplichte energiebesparing biedt bedrijven kansen

Verplichting, handhaving, wetten, het zijn allemaal woorden met een negatieve bijklank. Maar eigenlijk biedt de wet u juist een mooie kans. Alle maatregelen verdient u binnen 5 jaar terug, daarna verdient u dus aan uw investering. Elke maatregel is een goede investering met interessant rendement. Bovendien maakt u uw pand comfortabeler én draagt u bij aan een duurzamere wereld. 

Snel inzicht met de EnergieWetCheck

Essent maakt de wet makkelijk voor u. Met onze EnergieWetCheck ziet u in 1 minuut of u verplicht energie moet besparen en welke maatregelen voor u gelden. Dat scheelt u veel moeite, zodat u meteen aan de slag kunt. En ook daar helpen we u graag mee, met advies en met ondersteuning bij de uitvoering. 

Doe de EnergieWetCheck.


Disclaimer