Koud of warm weer, de gasprijzen staan onder druk

16 januari 2020

Het lijkt misschien wat vroeg om over maart te beginnen. Het is pas januari. Maar de gasmarkt is al volop bezig met maart. Met name de weersverwachtingen spelen een grote rol in de vooruitzichten. We zien alleen maar temperaturen op of boven normaal. Het is warm. En dat betekent een lage vraag naar gas en elektriciteit.

Gasopslagen vol: de aanleiding

Een gasjaar loopt van april tot maart. In een gemiddeld gasjaar worden de gasopslagen gevuld in de zomer en in de winter worden ze weer leeg getrokken. 

De volumes verschillen per jaar. Het vullen van de storages is alleen interessant als er voldoende prijsverschil is. Het is namelijk niet gratis om de storages te vullen en legen. 

In de zomer van 2018 was dat verschil erg klein. Het heeft toen tot eind november geduurd tot de opslagen weer op acceptabel niveau waren. In de toch al hoge prijzen bleek veel risico zitten. Maar het bleef de hele winter warm, dus hoefden de opslagen nauwelijks aangesproken te worden. 

Bovendien was de toevoer van gas flink. Dat zorgde voor een fors prijsverschil tussen afgelopen zomer en deze winter. En nu is de winter dus warm, terwijl de opslagen vol zitten. En dat kan in maart extra op de prijs gaan drukken.

Leestip: De verwachtingen voor de gasmarkt in 2020

Strategie gasmarkt tot maart

In een aantal landen zijn er afspraken gemaakt over het minimale en maximale niveau van de opslagen. Bijvoorbeeld in Frankrijk, Italië en België. In maart moeten de opslagen minimaal tot een bepaald minimum gevuld zijn. En voor de zomer, 1 april dus, moeten de opslagen onder een bepaald niveau gevuld zijn. En die laatste speelt nu grote rol.

Een aantal partijen wil nu nog geen gas uit de opslag aan de markt verkopen. De prijs is laag, maar zou kunnen stijgen als het toch nog koud weer wordt. Dan zouden zij hun gas nu te goedkoop verkocht hebben. 

Een deel van de markt heeft het risico afgedekt door het gas dat in de zomer geïnjecteerd wordt, te kopen. En dit tegelijk te verkopen om uit te stromen in de winter. Dit is natuurlijk een van de redenen dat er nog steeds veel gas beschikbaar is en dat de prijzen laag zijn.

Maar er zijn ook partijen die gewacht hebben op hogere prijzen. En er zijn partijen waarvan de storagecontracten aflopen. 

Wat betekent dit voor de gasprijzen?

Als februari koud wordt, kan er veel gas uitstromen. Dat drukt de gasprijzen. Wordt februari warm, dan komt er een grote druk op maart te staan. En dat drukt ook de prijzen.

Wat er ook gebeurt, de neerwaartse druk op de gasmarkt blijft. Natuurlijk bij warm weer meer dan bij koud weer. Er kan nog van alles gebeuren en incidenten zijn altijd mogelijk. Maar fundamenteel blijft de markt onder druk staan.