Warm winterweer duwt
zomerprijzen omlaag

Marktinformatie

Lagere zomerprijzen door warme winter

26 februari 2019

Het zal u niet ontgaan zijn: de winter is uitzonderlijk warm. Ook in de verwachtingen zien we nog geen koude periode op komst. De temperaturen blijven boven de langjarige gemiddelde temperatuur. Dat is een belangrijk referentiepunt, want de temperatuur bepaalt de verwachting van de vraag. En die is laag geweest.

Volle gasopslagen
Het gevolg van de warme temperaturen is dat de gasopslagen voller zitten dan normaal op dit moment van het jaar. Er hoeft dus minder gas in de opslagen gestopt te worden. Daardoor daalt de vraag en dat leidt tot lagere gasprijzen.

Prijsverschil zomer en aankomende winter
Het prijsverschil tussen de zomer en de komende winter is hierdoor ook groter aan het worden. De zomer loopt van april tot en met september en de winter loopt van oktober tot met maart.

In 2014 was hetzelfde aan de hand. Het verschil tussen de zomer- en winterprijs liep toen op tot  3.10 EUR/MWh. Dat terwijl dit prijsverschil in het algemeen rond de 1.50 Eur/MWh beweegt. Opmerkelijk dit jaar is dat het verschil nu dus al 3.55 Eur/MWh is, en ook nog een maand eerder dan in 2014. De situatie is dus bijzonder. 

Oktober is een bepalende maand
Dat de winterprijzen ook omlaag gaan heeft vooral te maken met de prijs van oktober. Als het niet efficiënt is om in zomer gas in de opslagen te stoppen, wordt dat in oktober ingehaald. Bijvoorbeeld als het prijsverschil tussen zomer en winter klein is.

Nu is dat zeker niet aan de orde. Naar verwachting wordt er in oktober niets in de opslagen gestopt omdat ze al vol zijn. De vraag is daar dus ook lager en dat zorgt ook voor een daling van de prijs. En omdat in oktober de winter begint wordt de hele winterprijs lager. Dat gebeurt alleen langzamer dan bij de zomerprijs. Daarbij moet worden opgemerkt dat de algemene trend van de markt omlaag is. 

Ontwikkeling zomer-winter spread
Hieronder een beeld van de ontwikkeling van de zomer-winter spread van de afgelopen jaren en die van dit jaar. Het prijsverschil is dus nu al behoorlijk groot, maar het kan zeker nog groter worden. 

Grafiek zomer-winter spread

 

Disclaimer