Warm in China, kolenprijs hoog

21 juni 2017

We zien de laatste maand de kolenprijs naar behoorlijk hoge niveaus stijgen. Dit is toch in tegenspraak met het algemene idee dat er wereldwijd minder elektriciteit opgewekt wordt met kolen en dat de prijs daarom steeds verder omlaag zou moeten gaan. Ontwikkelingen in China zijn de oorzaak van de hoge kolenprijzen op dit moment. In China is men zeker wel bezig de economie om te schakelen van kolen naar meer duurzame vormen van energieopwekking. Er zijn al een groot aantal plannen om kolencentrales te bouwen afgezegd. In januari van dit jaar  werd van de plannen van de bouw van 104 kolencentrales afgezien. De vraag naar elektriciteit in China groeit echter enorm. De sterk groeiende economie zorgt ervoor dat deze toenemende vraag niet bijgebeend kan worden met alleen maar duurzame energie maar deels nog steeds moet worden opgewekt met conventionele- en dus ook kolencentrales. Ondanks dat er minder gebouwd wordt stijgt het totale opgestelde vermogen van 920 GW naar 1100 GW. 

De vraag naar kolen neemt in China dus gewoon toe.  De vraag naar kolen neemt elders in de wereld wel af en er zou in elk geval evenwicht moeten ontstaan. Bovendien investeert China zelf behoorlijk in andere manieren van elektriciteitsopwekking . In januari liet de Chinese Energie Administratie (NEA) weten de komende vier jaar 340 miljard euro te gaan investeren in zonne-energie, kerncentrales, windmolenparken en waterkrachtcentrales. Maar juist waterkrachtcentrales zorgen op dit moment voor de hoge kolenprijzen. 

De vraag is op dit moment erg hoog in het noorden van China. Met de groeiende welvaart door de groeiende economie neemt ook de vraag door airconditioning toe. Het is op dit moment erg warm en dat zorgt ervoor dat de vraag naar elektriciteit extra hoog is. Het probleem is echter dat in het zuiden van China, waar de meeste waterkrachtcentrales zijn is het ook warm en is het regenseizoen nog niet begonnen. Men kan dus niet meer aan de vraag voldoen met waterkracht omdat de basins bijna leeg zijn. Het gevolg is dat de vraag moet worden opgewekt met kolencentrales en dat dit meer is dan normaal op dit moment in het jaar. De voorraden slinken en zorgen voor een flink toenemende vraag in de markt door China. En dit heeft zeker ook een effect op de kolenprijs op de langere termijn.

Disclaimer