De prijs van CO2-certificaten stijgt: 4 oorzaken

30 juli 2019

Sinds het begin van juni zien we de prijs van CO2-certificaten hard omhoog gaan. Dit raakt ook de energieprijzen. CO2-prijzen hebben namelijk een grote invloed op de prijs van kolen en gas. En die bepalen weer mede de prijs van elektriciteit. We zien vier oorzaken voor deze prijsstijging, die we graag met u delen.
 
1. Het weer en de CO2-prijzen

Het is al lang erg warm, behoorlijk droog en er is weinig wind.  

  • De warmte en droogte maakt de elektriciteitscentrales minder efficiënt. Sommige centrales mogen zelfs minder produceren om aan de milieuregels te voldoen;
  • De windmolens produceren minder;
  • Het hoge gebruik van airconditioning maakt de vraag naar elektriciteit hoog. Indirect stijgt hierdoor ook de vraag naar kolen en gas.

Door deze drie punten is de vraag naar elektriciteit en dus kolen en gas boven normaal. Dus neemt ook de vraag naar CO2-certificaten toe. En betekent: hogere prijzen.

Lees ook: Deze factoren bepalen de elektriciteitsprijs (wekelijkse update)

2. Verkiezingscampagne Ursula Von Der Leyen als voorzitter Europese Commissie

Bij verschillende partijen was er weerstand op de manier waarop Von Der Leyen naar voren werd geschoven. Ze heeft daarom flink moeten lobbyen. Ook bij linkse partijen, aan wie ze heeft beloofd zich in te zetten voor een reductie van 55% van de CO2-emissie in 2030 ten opzichte van 1990, in plaats van 40%.  

Juridisch lijkt dit nogal een hobbel om te nemen, maar de belofte alleen doet de prijzen stijgen. 

Bovendien heeft ze een ‘green deal’ beloofd in de eerste 100 dagen van haar voorzitterschap en een 0 emissie is 2050. Deze zaken zouden geen direct effect op de prijs moeten hebben, maar ze beïnvloeden wel het sentiment.

3. Tekort aan CO2-certificaten

Niemand wil te weinig CO2-certificaten hebben. De markt voor CO2-certificaten is een bull-markt. De krapte op de markt wordt bepaald door de politiek en alleen de EU kan certificaten genereren. Binnen regels, maar in principe wordt er permanent een tekort gecreëerd. Dit dwingt partijen min of meer om de CO2-uitstoot te reduceren. 

Deze partijen zijn over het algemeen niet bereid om veel risico te nemen. Dat is niet hun core business. Daarom sluiten zij de tekorten aan CO2-certificaten snel of zij lopen zelfs op de zaken vooruit. En dat zorgt voor een hoger prijsniveau. 

4. Market Stability Reserve (MSR)

Het Market Stability Reserve moet de markt van CO2-certificaten in evenwicht houden. Is er een overschot aan certificaten, dan wordt een deel hiervan uit de markt gehaald. En omgekeerd. Dus als er een tekort aan certificaten dreigt, dan worden er weer certificaten in de markt gezet.

Dit systeem moet het evenwicht behouden, maar is erg traag. Op dit moment zorgt de MSR voor een stijgende prijs. 

Lees ook: 400 miljoen CO2-credits naar MSR (17 mei)

Ook een bearish argument: Brexit

Tegenover deze vier bullish argumenten staan niet veel  bearish argumenten. Behalve de Brexit, die een overschot aan certificaten kan veroorzaken. 

In het Verenigd Koninkrijk heeft men de CO2-uitstoot rigoureus gereduceerd. Er is nog een overschot aan CO2-certificaten aanwezig.  Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, komen deze certificaten beschikbaar, omdat het VK dan niet meer deelneemt aan het Europese Trading Systeem (ETS). 

In welk tempo dit gaat plaatsvinden, hangt af van de wijze waarop het VK de EU verlaat. Maar op de korte termijn zorgt dit voor een overschot aan certificaten en dat drukt de prijzen. 

Andere argumenten voor een bearish effect hebben we op dit moment niet. 

 

Elektriciteit inkopen?

De prijs van elektriciteit is altijd in beweging. Het is de kunst om precies het juiste moment te kiezen om elektriciteit in te kopen. Schrijf u in voor onze marktupdate, dan houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen op de markt. Dat helpt u het juiste moment te kiezen.

Of stel nu in een paar minuten online uw offerte samen.

Offerte samenstellen