Terugblik en vooruitzicht op de gasmarkt

29 december 2020

De laatste maand van het jaar zit er bijna op. Het nieuwe jaar staat voor de deur. Tijd om kort terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te blikken naar de gasmarkt in 2021.

Terugblik 2020

Een warme winter, dus een lage vraag in de zomer

Die begon natuurlijk al in 2019, maar ook het eerste kwartaal van 2020 was erg warm. Er werd nauwelijks gas aan storages onttrokken. En omdat storages nog relatief vol zaten, hoefde er nauwelijks gas in die storages geïnjecteerd te worden. Dat betekende dat een belangrijke factor voor de vraag in de zomer wegviel.

Een conflict en daarna afspraken in de oliemarkt

Aan het eind van 2019 hadden Rusland en Saoedi Arabië nog een afspraak om de overproductie te beperken en de olieprijs te steunen. Het niet verlengen van die afspraak leidde tot een conflict waar juist veel geproduceerd werd. Dat leidde zelfs tot een negatieve olieprijs in de VS toen de coronacrisis de mondiale vraag met 10% omlaag trok.

De ruzie werd bijgelegd en in OPEC+ verband (een brede alliantie van OPEC, Rusland en andere niet OPEC-landen) werden forse productiebeperkingen afgesproken die een relatief stabiele olieprijs tot gevolg had.

Nordstream 2

Al in 2019 hebben een aantal Amerikaanse senatoren besloten dat Nordstream 2, een (tweeling) gasleiding van Rusland naar West-Europa gevaarlijk is voor de VS. Het gevolg is dat het project momenteel stil ligt.

De coronacrisis

De coronacrisis heeft een enorme wissel getrokken op de mondiale economie. Het leidde tot een forse daling van de vraag. Na een zeer negatieve zomer is de economie weer wat opgekrabbeld en is er meer vraag naar energie en dit zorgt ook voor hogere gasprijzen.

Een tweede golf zorgt er op dit moment voor dat verder herstel vertraagd. Maar is verandering op komst. Er wordt zeer binnenkort begonnen met vaccineren. De verwachting is dat de economie fors gaat herstellen. Maar er zit nog een flink gat tussen de effecten van de tweede golf en de vaccinaties.

Vloeibaar gas (LNG)

Vanaf het begin van vorige winter was het interessant om LNG naar Europa te verschepen omdat de prijs hier interessanter was dan in de rest van de wereld. Dat drukte tot en met augustus flink op de prijzen.

Dat is nu veranderd. In Azië wordt veel meer voor gas, en dus voor LNG, betaald. En dat zorgt ervoor dat dit deel van het overschot aan gas er sinds september niet meer is. Wat nu nog deze kant op komt is marginaal en uit lange termijncontracten.

Gasprijzen TTF

Wat we tot september hebben gezien is een markt  met een lage vraag en volle storages door warm weer, veel LNG, import uit Rusland en Noorwegen en corona. Begin augustus kwam er wat beweging in de markt. LNG ging naar Azië. Er kwam meer vraag uit Oekraïne waar nog wel ruimte was in storages en er was ook onderhoud waardoor de import draaide. De prijzen liggen nu dus weer op een hoger niveau.

Dit waren onze verwachtingen voor de gasmarkt in 2020

Vooruitblik 2021

Nordstream 2

De verwachting is dat de leiding wordt afgemaakt, maar dat Rusland dit zelf moet doen. Het lijkt er vooralsnog niet op dat de VS van plan is om de sancties op meewerken aan het leggen van de leiding weer in te trekken.

Rusland is nu aan het testen hoe een leiding van deze omvang op diepte te leggen. Ze hebben wel ervaring met het leggen op het land, maar op zee vereist toch weer andere vaardigheden. Maar dat de leiding er komt, staat haast wel vast. Het kan alleen nog wel even duren.

Olie

Vanaf januari gaan de productiebeperkingen door OPEC+ met 0.5 miljoen vaten per dag omlaag. Een compromis. Daarna zal maandelijks worden vastgesteld wat de beperkingen voor de volgende maand zullen worden. Het doel is een olieprijs van net boven 50 dollar per vat.

Volle storages

Die zitten nu nog behoorlijk vol. Het zal aan de vraag liggen in hoeverre deze leger worden. Krijgen we weer een warme winter dan gaan de storages relatief vol de zomer in waardoor de vraag beperkt zal zijn en dit betekent een neerwaartse prijsdruk. Wordt het koud dan betekent dit een opwaartse prijsdruk.

Vloeibaar gas (LNG)

We verwachten dat de huidige prijsverschillen tussen Azië en Europa deze winter blijven. De meeste LNG gaat, omdat de prijzen daar hoger zijn, naar Azië. We zien deze spread nog steeds uit elkaar lopen.

Er is meer dan genoeg gas in Europa uit import en productie, maar de neerwaartse prijsdruk die LNG het afgelopen jaar heeft uitgeoefend op de Europese gasmarkt is in elk geval weg. Als het koud wordt zullen we de LNG aanvoer wel missen. We zien nu al dat de markt in Europa reageert op de prijsontwikkelingen in Azië.

De Verenigde Staten

We hebben nog geen concreet beeld van het energiebeleid in de VS onder de nieuwe president. Maar hij heeft wel toezeggingen gedaan aan mensen die iets aan de klimaatverandering willen doen. Dat kan er voor gaan zorgen dat de export van schaliegas- en olie teruggedrongen gaat worden. En dat betekent een iets krappere markt.