10 augustus 2020 - Gerard Koops

Leestijd: 2 minuten

De hoge temperaturen zorgen voor een stijgende vraag naar gas

Augustus start met warm weer en zeer waarschijnlijk houdt dit warme weer nog wel even aan. Dit zorgt voor een stijgende vraag naar gas. Dat lijkt misschien vreemd, maar het is wel logisch. 

Waar komt de hogere gasvraag vandaan?

Het begint bij de toenemende vraag naar elektriciteit tijdens warm weer. Er wordt steeds meer koeling geïnstalleerd. Privé, maar ook zakelijk.

De hogere elektriciteitsvraag voor koeling wordt gedeeltelijk opgevangen met zonnepanelen die steeds meer gelegd worden. Maar daarmee zijn we er nog niet.

En wat erg belangrijk is: Het waait nauwelijks. Er is dus weinig elektriciteitsopwekking door wind. Dit betekent dat er meer elektriciteit opgewekt moet worden op conventionele wijze, met kolen of met gas.

Gasprijs blijft laag

Op dit moment is opwekking van elektriciteit met gas het goedkoopste en we kunnen wel zeggen dat de prijs van gas historisch laag is.

De vraag naar gas neemt de afgelopen tijd toe. Niet voor verwarming, maar voor de opwekking van elektriciteit. Met als gevolg dat de gasprijs in ieder geval de komende maanden van het historisch laagste punt af is.

Het niveau van de gasprijs is overigens nog steeds erg laag. Als de hittegolf voorbij is of het hard gaat waaien, dan kan de gasprijs zomaar weer onder druk komen te staan.