12 maart 2020 - Gerard Koops

Leestijd: 2 minuten

Nord Stream 2 gaat afgebouwd worden door Rusland

De Nord Stream 2 (NS2) is een gasleiding tussen Rusland en Duitsland en bestaat uit twee parallelle pijplijnen met een lengte van ruim 1.200 kilometer.

De aanleg van de NS2 kwam in december 2019 stil te liggen, nadat het Nederlands-Zwitserse offshorebedrijf Allseas haar werkzaamheden met twee schepen in de Oostzee staakte. Allseas nam dit besluit om sancties vanuit de Verenigde Staten te voorkomen. 

De Akademik Cherskiy gaat de klus klaren

Voor Rusland is de NS2 zeer belangrijk voor de export van gas naar Europa. President Poetin heeft laten weten dat Rusland de verdere aanleg zelf gaat verzorgen. En het lijkt er sterk op dat de werkzaamheden aan de NS2 binnenkort weer verder gaan.

Het Russische schip, de Akademik Cherskiy, is in staat om de benodigde werkzaamheden te doen en vaart op dit moment door het Suezkanaal.

We verwachten dat dit schip over een maand of twee in de Oostzee arriveert met als doel de laatste 160 kilometer van de gasleiding aan te leggen.

Als alles voorspoedig verloopt dan is het mogelijk dat in het 2e kwartaal van 2021 het eerste gas vanuit Rusland naar Europa door de NS2 stroomt. Het verkrijgen van een werkvergunning in Denemarken lijkt geen probleem.

Het Russische schip beschikt volgens insiders namelijk over de vereiste dynamische positioneringssystemen. Hiermee voldoet ze aan de eisen die Deense autoriteiten stellen. Wel heeft Denemarken al laten weten een uitvoerige assessment te zullen uitvoeren.

Gaan de Verenigde Staten nog maatregelen nemen?

De Verenigde Staten zijn fel tegen de komst van deze gasleiding. Officieel om veiligheidsredenen, want met de NS2 verzekert Rusland zich van een strategisch rol in de toekomstige Europese energievoorziening.

Het is mogelijk dat er meer speelt en dat de Verenigde Staten Europa zelf als een aantrekkelijk exportgebied ziet voor haar eigen gas. De Verenigde Staten produceren namelijk zelf ook veel gas. Alleen het Russische gas is goedkoper.

We zijn dan ook heel benieuwd wat de Verenigde Staten nog gaan doen om de afronding of het in gebruik nemen van de pijpleiding te vertragen. 

Het nieuws over de verdere aanleg van de NS2 heeft overigens geen effect op de huidige gasprijzen. Een eventueel effect verwachten we op zijn vroegst pas in het eerste kwartaal van 2021.