In mei beschikbaarheid Nederlandse gas- en kolencentrales historisch laag

5 april 2017

De beschikbaarheid van conventionele power centrales bereikt in mei een dieptepunt.  De beschikbaarheid daalt naar 5GW ten opzichte van een gemiddelde beschikbaarheid van 8 GW. De beschikbaarheid is in mei traditioneel laag. Producenten van stroom proberen het onderhoud van de centrales te laten plaatsvinden in de goedkoopste periode van het jaar.  Gemeten over de afgelopen 3 jaar is mei de goedkoopste maand van het jaar.  In de afgelopen 3 jaar was de beschikbaarheid in deze maand gemiddeld  7.5 GW. De markten hebben hierop inmiddels gereageerd. Waar mei normaal gesproken de goedkoopste maand is van Q2 is het in 2017 jaar de duurste maand van dit kwartaal. Hiermee heeft de markt gereageerd op deze forse daling. 

Voor de producenten van stroom staat het onderhoudsseizoen weer voor de deur. De producten van stroom proberen het onderhoud uiteraard te plannen in de goedkoopste periodes van het jaar. In de grafiek hierboven staat in het geel de gemiddelde APX prijs per maand van de afgelopen 3 jaar en er wordt een vergelijking gemaakt met de beschikbare capaciteit van conventionele centrales in dezelfde periode.  De grafiek laat zien dat de producenten er de afgelopen 3 jaar goed in zijn geslaagd de beschikbaarheid aan te passen op de prijs en dus indirect de vraag naar stroom. 

De gemiddelde beschikbaarheid van kolen en gas centrales over de afgelopen 3 jaar ligt in Nederland ongeveer op 8 GW en deze beschikbaarheid dipt traditioneel in Mei tot  7,5 GW.  Dit jaar zakt het beschikbare vermogen echter terug naar een dieptepunt van 5GW. 

Dit heeft uiteraard effect op de prijs. Waar mei normaal gesproken de goedkoopste maand is in Q2 is het dit jaar de duurste maand van het kwartaal. Op dit moment handelt mei  1 EUR boven juni.  In de afgelopen drie jaar was het mei contract 1.5 EUR goedkoper dan juni en een 1 EUR goedkoper dan april. 

Op de linker staat de APX  prijs in EUR. Op de rechter as de beschikbaarheid in Mw.

APX-prijs vs. capaciteit grafiek

Disclaimer