Powerprijzen winter gedaald door hoge beschikbaarheid

30 augustus 2019

De zomer loopt ten einde, dus de markt focust zich meer op de winter. Welke risico’s zijn er voor aankomende winter op het gebied van beschikbaarheid en vraagontwikkeling? En hoe ontwikkelde de prijs voor Q4-19 en Q1-20 zich de afgelopen maanden?

Dalende prijzen en groeiende spread

We zien een duidelijk dalende lijn in de prijzen. Begin april stegen de prijzen voor een baseloadcontract in Nederland nog van 50 naar 60 euro per MWh. Dat kwam met name door de CO2-prijs die begin april boven de 25 euro per ton uitsteeg.

Er was toen nog nauwelijks een prijsverschil tussen het contract voor Q4-19 en Q1-20, maar dat is veranderd. In de volgende maanden zakte de prijs van 60 naar 50 euro per MWh. Het Q4-contract zakte zelfs tot ongeveer 45 euro per MWh. En deze spread neemt toe. 

 
Daling van de powerprijzen

De daling van de prijzen is opmerkelijk. In diezelfde maanden steeg de CO2-prijs van 25 naar bijna 29 euro per ton begin juli. Zo’n stijging werkt normaal door in de powerprijzen, maar dat zagen we nu niet terug. 

Dat komt door het wegvallen van de risicopremie die op voorhand wordt betaald. In april is nog onzeker welke centrales beschikbaar zijn in Q4. Handelaren betalen daar een premie voor. In de zomer werd steeds duidelijker dat de beschikbaarheid uitstekend zal zijn. En dus verdween de premie.

De stijging van de CO2-prijs was niet sterk genoeg. Afgelopen weken daalde de CO2-prijs tot 26 euro per ton. Dat verklaart de daling aan het einde van de grafiek. Daar komt nog bij dat de gasopslagen in Europa uitzonderlijk vol zitten, waardoor er een bearish sentiment uit de gasmarkt komt.

Grafiek powerprijzen winter 2019

Spread Q4-19 en Q1-20

De spread tussen Q4-19 en Q1-20 loopt intussen op en ook dat kan verklaard worden door de onzekerheid over de beschikbaarheid. Q4-19 is nog ver weg, dus er kunnen nog problemen met centrales ontstaan in de tussentijd. 

Daarnaast is er op de gasmarkt voor Q1 een groter risico dan voor Q4. Want zijn de opslagen dan nog vol genoeg? Of is er kans op een cold spell scenario? Deze onzekerheid werkt door in de markt. 


Beschikbaarheid power winter 2019 – 2020

Aankomende winter lijkt de beschikbaarheid van power erg goed, zowel in Nederland als in België. 

In Nederland is van november tot maart 4 GW aan kolencentrales beschikbaar en 7 GW aan gascentrales. In België zakt de kernbeschikbaarheid in januari van 6 GW naar 4 GW, maar dit is nog steeds een stuk hoger dan de 1 GW van afgelopen winter. Ook qua gascentrales zit België met 5 GW op een hoog vermogen voor de hele winter.  
 
Bij extreem weer kunnen spotprijzen zeker nog hoge niveaus bereiken. België zit standaard short tijdens de winter, maar lijkt veel beter voorbereid dan afgelopen winter. Dat geeft rust op de markt. En dat werkt ook door op de Nederlandse powerprijzen.  

 

Elektriciteit inkopen

Bereken in een paar minuten online uw actuele prijs voor elektriciteit. Ook het afsluiten van uw contract regelt u makkelijk online.

Bereken mijn prijs