Power baseload maart op laagste niveau in jaren

21 februari 2020

In maart staan de prijzen voor elektriciteit uitzonderlijk laag. Op dit moment staan de baseload zelfs onder de 32 euro per MWh. In dit artikel leggen we uit hoe het kan dat de markt nu een gemiddelde prijs van 32 euro verwacht. 

Prijs elektriciteit eerdere jaren

Laten we eerst kijken naar het verschil in prijs met voorgaande jaren. Toen was dit de gemiddelde clearing voor maart:

  • 34,50 euro in 2017
  • 51,80 euro in 2018
  • 40,50 euro in 2019
  • 32 euro in 2020 (verwacht)

De prijzen voor elektriciteit zijn dus enorm laag nu. Hoe kan dat?

Grote beschikbaarheid centrales

Het eerste verschil zit in de beschikbaarheid van centrales. Voor komende maand is er ruim 8 GW aan gascentrales beschikbaar en 3 GW aan kolen. De Clauscentrale is in bedrijf gegaan en die zorgt voor ruim voldoende beschikbaarheid. Dat haalt de zorgen uit de markt. 

Wel zijn er minder kolencentrales beschikbaar. Dat komt onder meer door het uitfaseren van de Hemwegcentrale. 

Maar de beschikbaarheid blijft goed, ook in de landen om ons heen. In België is bijvoorbeeld 4 GW aan kerncapaciteit beschikbaar.

De gasmarkt staat laag 

Een tweede oorzaak is de gasmarkt. Daar zien we hoge opslagniveaus, een groot aanbod LNG en temperaturen die naar verwachting niet onder normaal gaan. Er zijn weinig bullish redenen te vinden op de gasmarkt, waardoor de gasprijs onder de 10 euro per MWh staat. En een lage gasprijs haalt ook de prijs voor elektriciteit omlaag.

Leestip: Waarom 2020 start met lage gasprijzen?

Lage spot clearing

Verder zorgden de spot clearingen van de afgelopen week ervoor dat handelaren weinig risico zien in het maartcontract. De spot clearingen waren in februari uitzonderlijk laag. Dat kwam onder meer door de hoge windproductie en door de stabiele aanvoer van golfstroom vanuit de VS.

In de afgelopen weken produceerde Duitsland regelmatig boven de 40 GW aan windenergie en Nederland boven de 3 GW. Hiermee kon in een groot deel van de vraag worden voorzien. Gemiddeld staat deze maand nu op 29,20 euro per MWh. Veel lager dan in eerdere jaren, waar de prijzen vaak rond de 45 euro per MWh lagen.

Nog een klein risico voor de elektriciteitsprijs?

Normaal gesproken is de vraag in maart lager dan in februari, omdat de temperaturen dan hoger zijn. Maar nu zijn in februari de temperaturen al uitzonderlijk hoog. Ook neemt de windproductie in maart af ten opzichte van februari. Zonne-energie compenseert dit verschil nog maar beperkt.

Volgens de laatste weersvoorspellingen gaat de windproductie dalen en gaat de temperatuur terug naar normaal. Dit blijven natuurlijk voorspellingen. Maar mochten ze werkelijkheid worden, dan bestaat het risico dat maart niet de lage clearingen gaat leveren die nu worden verwacht.

Volg wekelijks de prijsontwikkelingen.