Powerprijzen in december

4 december 2017

De powerprijzen zijn in de maand december traditioneel volatiel. Dit wordt, naast de gebruikelijke fundamentals als temperatuur en productie van stroom via renewables, grotendeels veroorzaakt door de vakantieperiode. Tijdens de kerstvakantie gaan mensen op vakantie met als gevolg een lagere vraag naar stroom. Ook in het zakelijk segment is de vraag naar stroom lager doordat bedrijven beperkte openingstijden hebben en productiefaciliteiten deels sluiten.

Powerprijzen december

In zowel Duitsland, Nederland en België is het kerstvakantie van 23 december tot  7 januari; dus in week 52 en week 1.  De prijzen liggen in week 50 ruim boven het niveau van week 51. Dit wordt  niet veroorzaakt door het "vakantie effect" maar vooral door de lagere dan normale temperaturen die op dit moment voor deze leveringsperiode worden voorspeld. De lagere temperaturen zorgen voor een hogere vraag naar stroom in met name Frankrijk en België.  Daarnaast is het de verwachting dat de beschikbaarheid van kerncentrales in Frankrijk in week 51 ook weer met 5 GW is toegenomen wat men name een bearish effect heeft op de prijzen.

De prijzen vallen vooral terug in week 52, de eerste week van de kerstvakantie. Dit jaar is het kerstmis op maandag 25 december en dinsdag 26 december. De vraag naar stroom op deze dagen ligt onder het niveau van "normale" zondagen in december. Tijdens de kerstvakantie gaan bijna 2 miljoen Nederlanders op vakantie. Hiervan gaat ruim de helft naar het buitenland waardoor de vraag naar stroom daalt. Ook zijn veel kantoren slechts deels bemant en zijn diversen bedrijven en productiefaciliteiten in het land dicht tijdens deze periode waardoor ook de vraag naar stroom vanuit het zakelijk segment daalt. Dit heeft uiteraard een bearish effect op de prijzen. In de bovenstaande grafiek staat de gridload weergegeven in België. In 2016 begon de kerstvakantie op vrijdag 23 december. Het is goed zichtbaar dat de vraag naar stroom in de eerste week van de kerstvakantie significant lager is dan in de voorgaande weken. Op 25 december, kerstmis, bereikt de vraag naar stroom het dieptepunt.Vorig jaar daalden de prijzen vooral in Duitsland. Tijdens de feestdagen daalden de prijzen hier tot 6 EUR. Op deze bewuste dagen bestond de energiemix in Duitsland naast de renewable opwek voornamelijk uit kern en bruinkoolcapaciteit die een lagere marginale kostprijs hebben dan de steenkool en gascentrales waarvan we in Nederland afhankelijk zijn. Het is dan ook niet de verwachting dat we deze lage niveaus ook in Nederland gaan zien.

Bronnen: 

http://www.telegraaf.nl/nieuws/469034/1-8-miljoen-nederlanders-weg-rond-de-kerst

http://www.elia.be/en/grid-data/data-download

 

Disclaimer