Power Transport projecten in ontwikkeling

5 oktober 2017 

Het internationale transportnetwerk van stroom in Europa wordt steeds verder uitgebreid. Deze transport flows worden in Centraal West Europa financieel geoptimaliseerd. De orderboeken van de gekoppelde markten worden als één boek geoptimaliseerd met uiteraard de transportcapaciteiten als fysieke beperking. Het uitbreiden van het netwerk zorgt naast betere prijsharmonisering, prijsverschillen tussen landen worden kleiner, ook voor een stabieler netwerk waar landen overschotten kunnen exporteren naar landen waar tekorten zijn en visa versa. De komende jaren wordt er hard gewerkt om het netwerk verder te verruimen. Hieronder een overzicht van de capaciteiten die op dit moment in aanbouw zijn in Europa.

1.0 Nederland -- Duitsland / Doetinchem Wesel
Het betreft een volledig nieuwe verbinding met een capaciteit van 1500 MW. Het is de verwachting dat de bouw van deze kabel gereed komt in het tweede kwartaal van 2018. Na de nodige tests zal de kabel in het 4de kwartaal van 2018 operationeel komen. 
https://www.tennet.eu/our-grid/onshore-projects-netherlands/doetinchem-wesel-380-kv/

2.0 Nederland -- Duitsland uitbreiding Meeden Diele
Deze bestaande verbinding wordt uitgebreid. Het is de verwachting dat deze uitbreiding eind 2019 operationeel gaat. Na afronding van de werkzaamheden wordt er 300 MW toegevoegd aan de bestaande capaciteit. Er is nog 200 MW additionele uitbreiding mogelijk, dit wordt in een later stadium besloten afhankelijk van marktontwikkelingen en de effecten van andere investeringen. 
https://www.tennet.eu/news/detail/tennet-starts-expansion-of-the-meeden-diele-interconnector-between-the-netherlands-and-germany/

3.0 Nederland -- Denemarken / COBRA cable
Het betreft een volledig nieuwe verbinding met een capaciteit van 700 MW. Het is de verwachting dat deze kabel in 2019 in bedrijf gaat worden genomen. 
https://www.tennet.eu/nl/nieuws/nieuws/aanleg-groene-onderzeese-stroomsnelweg-cobracable-tussen-nederland-en-denemarken-gestart-in-eemshave/

4.0 Verenigd Koninkrijk -- België / NEMO
Het betreft een volledig nieuwe verbinding met een capaciteit van 1000 MW. Het is de verwachting dat deze kabel in 2019 in bedrijf gaat worden genomen. 
http://www.nemo-link.com/

5.0 Duitsland -- Noorwegen / NORD LINK
Het betreft een volledig nieuwe verbinding met een capaciteit van 1400 MW. Het is de verwachting dat deze kabel in 2020 in bedrijf gaat worden genomen. 
http://www.statnett.no/en/Projects/NORDLINK/

6.0 Noorwegen -- Verenigd Koninkrijk / North Sea link
Het betreft een volledig nieuwe verbinding met een capaciteit van 1400 MW. Het is de verwachting dat deze kabel in 2021 in bedrijf gaat worden genomen. 
http://www.statnett.no/Nettutvikling/Kabel-til-england/

7.0 Frankrijk -- Italië / Piedmont Savoy
Het betreft een volledig nieuwe verbinding met een capaciteit van 1200 MW. Het is de verwachting dat deze kabel in 2019 in bedrijf gaat worden genomen. 
https://www.terna.it/en-gb/media/presskit/italia-francia,lalineainvisibilechetrasmetteenergia.aspx

8.0 Duitsland -- Denemarken / Kriegers Flak
Het betreft een volledig nieuwe verbinding met een capaciteit van 400 MW. Het is de verwachting dat deze kabel in Q1 2019 in bedrijf gaat worden genomen. 
http://www.50hertz.com/en/Grid-Extension/Offshore-projects/Projects/Combined-Grid-Solution

9.0 Verenigd Koninkrijk -- Frankrijk / Eleclink
Het betreft een volledig nieuwe verbinding met een capaciteit van 1000 MW. Het is de verwachting dat deze kabel in Q4 2019 in bedrijf gaat worden genomen. 
http://www.eleclink.co.uk/

10.0 Duitsland -- België / ALEGRO
Het betreft een volledig nieuwe verbinding met een capaciteit van 1000 MW. Het is de verwachting dat deze kabel in Q4 2019 in bedrijf gaat worden genomen. 
http://www.elia.be/en/projects/grid-projects/alegro/alegro-content

11.0 Verenigd Koninkrijk -- Frankrijk / IFA 2
Het betreft een volledig nieuwe verbinding met een capaciteit van 1000 MW. Het is de verwachting dat deze kabel in 2020 in bedrijf gaat worden genomen. 
http://www.ifa2interconnector.com/

12.0 Verenigd Koninkrijk -- Frankrijk / FAB
Het betreft een volledig nieuwe verbinding met een capaciteit van 1400 MW. Het is de verwachting dat deze kabel in 2021 in bedrijf gaat worden genomen. 
http://www.fablink.net/category/news/

Aangezien bovenstaande projecten nog in commissioning, constructiefase of zelfs planningsfase zitten zijn de data waarop deze projecten daadwerkelijk in gebruik worden genomen onzeker. Het is dus raadzaam regelmatig te controleren of er wijzigingen zijn in de planning. Via de onderstaande link kunt u veel informatie vinden over internationaal power transport. 
http://tyndp.entsoe.eu/

Disclaimer