Grootste risico op de gasmarkt geweken

20 december 2019

Op 19 december sloten Rusland en Oekraïne een nieuwe overeenkomst over het gastransport via Oekraïne naar Europa. Dit is enorm belangrijk. Want het belangrijkste risico op de gasmarkt was het einde van de bestaande overeenkomst op 31 december. En de onderhandelingen verliepen stroef.

Eerder deze week schreven we over de meest bepalende factoren en de verwachting voor de gasmarkt voor 2020

Waarom is het contract tussen Rusland en Oekraïne belangrijk?

Ongeveer 30% van de import van gas door West-Europa loopt via Oekraïne. Het gascontract is dus enorm belangrijk voor onze gasvoorziening. 

Maar het nieuwe contract liet lang op zich wachten. Rusland en Oekraïne kwamen niet tot overeenstemming. Deze situatie deed zich al eens vaker voor en dat liep zo hoog op dat er zelfs sprake was van onderbrekingen van gasleveringen. Dat is natuurlijk volstrekt ongewenst.

En deze week zagen we dat de vastlopende onderhandelingen nogal wat impact hadden op de gasprijzen.

Toch een contract over het gastransport

In eerste instantie zei de baas van Naftogaz (Oekraïne) geen brood in een deal te zien. Een dag later meldde president Poetin van Rusland dat hij het tegenovergestelde verwachtte. En Poetin kreeg gelijk.

Dat lag ook wel in de lijn der verwachtingen. Rusland wil gas verkopen en kan het geld goed gebruiken. 

Zeker nu de afronding van Nord Stream 2 in gevaar is. De sancties van de VS tegen bedrijven en personen die werken aan Nord Stream 2 hangen boven de markt, ondanks dat dit pas in de zomer gaat spelen. Deze kunnen uitstel of zelfs afstel van Nord Stream 2 betekenen. 

We achten de kans op afstel of uitstel niet per se heel groot, maar ook zeker niet onmogelijk. En dan is een vrije doorvoer via Oekraïne toch belangrijk. Nord Stream 2 en ook Turkstream zijn bedoeld om Oekraïne te omzeilen. 

Impact overeenkomst op de gasmarkt

De details zijn nog niet bekend, maar de deal is er. Al moet er nog wel officieel getekend worden, pas dan is het risico helemaal weg. Maar de gasmarkt lijkt er vanuit te gaan dat het risico geweken is. 

Het sluiten van deze deal tussen Rusland en Oekraïne haalt een flink stuk risicopremie uit de markt voor Q1 2020.

Volg wekelijks de ontwikkelingen op de gasmarkt.