22 juli - Gerard Koops

Leestijd: 2 minuten

Aanbod gas blijft op peil tijdens onderhoud gasnetwerken

Twee weken geleden schreven we al over het groot onderhoud aan de gasnetwerken deze zomer. Toen was nog niet helemaal duidelijk wat dit met de markt zou doen. Inmiddels zien we dat het groot onderhoud nauwelijks effect heeft op de prijzen.

Onderhoud aan 2 gasnetwerken afgerond

Het onderhoud aan de leidingen tussen Rusland en Europa zit er bijna op. De werkzaamheden bij Mallnow zijn al afgerond en het onderhoud aan de Nord Stream is bijna afgerond. Alleen het onderhoud aan de Noorse gasnetwerken komt er nog aan.

Nauwelijks impact van onderhoud gasnetwerken

Het meest opvallende aan het onderhoud van dit jaar was dat de gasprijzen er nauwelijks door werden beïnvloed. Waar de prijzen normaal stijgen tijdens het onderhoud, daalden ze nu. De gasprijzen doken onder de 5 Eur/MWh op de markt en kwamen daar niet meer boven. 

Waarom had het onderhoud aan de gasleidingen zo weinig impact?

De reden hiervoor is simpel. Er was voldoende gas beschikbaar. 

De opslagen zitten tenslotte nog steeds vol. Gazprom, dat normaal gas vanaf het schiereiland Yamal aan West-Europa levert, vulde de gaten in met gas uit die opslagen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Na het onderhoud in Mallnow werd er nog wat extra gas geleverd via Polen. En het laatste gat werd opgevuld met vloeibaar gas (LNG).

Prijzen na onderhoud gasnetwerken

Vooral de prijzen op de korte termijn zijn laag, maar hier en daar was de prijs ook wat beweeglijk. Daaraan zagen we dat er toch iets minder gas was dan voor het onderhoud.

Opvallend was dat de vraag meer invloed had op de prijs dan normaal in de zomer. Dat kwam door ze inzet van gascentrales. Deze vangen de wisselende productie van windenergie op. 

Waait het hard, dan is er minder productie uit gascentrales nodig en dan dalen de vraag en de prijs. En andersom is er meer vraag naar gas als het weinig waait. En dan stijgt de prijs.

Verwachting voor vervolg onderhoud

Na het onderhoud zijn alle gasleidingen weer beschikbaar. Dit geeft meer flexibiliteit, wat de prijzen stabieler kan maken. Daarnaast is het een signaal dat de prijzen tijdens het onderhoud konden dalen. Het lijkt niet waarschijnlijk dat de prijzen na het onderhoud dan zouden stijgen.  

Het lijkt erop dat gasproducenten als Equinor en Gazprom de productie moeilijk kunnen beperken. En dat de vraag om opslagen te vullen minder wordt. Hierdoor zouden de prijzen laag moeten blijven. Maar die lage prijzen zouden ook kunnen leiden tot een verminderde aanvoer van LNG, waardoor het aanbod gas kleiner wordt.