Gaat Nord Stream 2 wel afgebouwd worden?

27 november 2019

Het leek er even op dat alle obstakels genomen waren om het laatste 294 km pijpleiding van Nord Stream 2 aan te leggen. De gasaanvoer zou volgend jaar moeten starten. Een aantal weken geleden is ook de laatste hobbel, Denemarken genomen. Maar nu komt er vanuit een heel andere hoek een risico naar boven: de VS. 

Waarom is de VS tegen Nord Stream 2?

De VS liet eerder al weten geen groot voorstander van de Nord Stream 2 te zijn. Waarom? Om een lang verhaal kort te maken: aanvoer van gas uit Rusland ondermijnt de export van LNG uit de VS naar West-Europa. 

Wet: Protecting Europe’s Energie Security Act

Het Senate Foreign Relations Committe heeft een wet opgesteld met de naam Protecting Europe’s Energy Security Act. Half december wordt deze wet in stemming gebracht in de Amerikaanse sentaat.

Deze wet sanctioneert:

  • schepen die onderdeel zijn van het project Nord Stream 2 en van andere Russische exportleidingen die aangelegd worden of gepland zijn;
  • personen die op enige wijze betrokken zijn bij verkoop, lease of anderszins bij deze speciale schepen.  

De sancties bestaan uit het bevriezen van banktegoeden en het weigeren van toegang tot de VS van al deze personen. De eigenaren van deze schepen komen hierdoor in grote problemen, want zij werken allemaal voor bedrijven die zwaar leunen op projecten uit de VS. 

De kans is dus groot dat deze zich terugtrekken uit het project Nord Stream 2 en dat betekent het einde van het project. Er zijn maar 5 schepen op de wereld die dit werk aankunnen en die zijn allemaal eigendom van drie bedrijven die onder de sancties zullen vallen.

Omweg gas via Oekraïne?

Natuurlijk is er ook nog een route via Oekraïne om gas Europa in te krijgen vanuit Rusland, hoewel het Russische Gazprom en het Oekraïense Naftagas nog steeds aan het onderhandelen zijn over het transportcontract dat dit jaar nog afloopt. 

Het probleem is echter dat Nord Stream 2 juist bedoeld was om deze route te omzeilen.  Uitstel of afstel van Nord Stream 2 maakt de positie van Naftagas wel flink sterker. 

En linksom of rechtsom, het extra gas voor West-Europa is nodig. De vraag naar energie neemt nog steeds toe. Zeker omdat veel landen de productie met kolen afbouwen. En in de transitie naar een schonere opwekking en minder CO2-uitstoot is gas onmisbaar.

Ook interessant: De voordelen van Nord Stream 2 voor de gasmarkt.

Impact op de gasmarkt

Deze nieuwe wet hangt als een donderwolk boven de markt. Op dit moment zijn er veel bearish signalen, maar voor de langere termijn zou het aannemen van deze wet en vooral de uitvoering ervan wel eens van grote invloed kunnen gaan worden. 

Ook interessant: Volg de ontwikkeling van de gasprijzen.