16 december 2020 โ€“ Gerard Koops

Leestijd: 3 minuten

Rusland begonnen met Nord Stream 2

Deze week zijn de schepen Akademik Tscherski en Fortuna begonnen met het aanleggen van een stuk van Nord Stream 2 (NS2). Het is eigenlijk een test, omdat Rusland veel ervaring heeft met het leggen van gasleidingen op het land, maar niet op zee.

Test in Duitse wateren

De test is nu in de Duitse wateren en betreft 2.6 kilometer op een diepte minder dan 30 meter. En dat is dus boven de grens die nu in de Amerikaanse sancties zijn vastgelegd. De rest van het nog te leggen traject, nog zoโ€™n 100 km ligt in diepere wateren. Nu kan Rusland nog gebruik maken van deskundigheid van buitenaf zonder sancties, vanwege die 30 meter regel die daarin is vastgelegd.

Geen milder beleid uit Amerika

We meenden eerder dat de machtsoverdracht in de VS tot een wat milder beleid zou leiden inzake NS2, maar dat is dus niet zo. Ook een deel van de Democraten is tegen de aanleg van NS2 en wil graag dat Europa duur schalie-gas uit de VS afneemt in plaats van het veel goedkopere gas uit Rusland. Dit zal er toe leiden dat er sancties worden opgelegd aan alle bedrijven en mensen die ook maar iets te maken hebben met NS2. Alles onder de Amerikaanse veiligheidswet.

Duitsland is niet van plan advies VS op te volgen

De VS lieten via hun ambassadeur weten dat de Duitse regering een moratorium op de aanleg van NS2 moet opleggen. Europa zou zo aan Rusland laten weten hun kwaadaardig gedrag (sic) niet meer zal accepteren. Maar Duitsland is dit niet van plan. Natuurlijk zoekt Duitsland de dialoog en de samenwerking met de aankomende nieuwe regering van de VS, maar ze zal de confrontatie aangaan wat betreft NS2.

Gas uit Rusland meer milieuvriendelijk

Het is sowieso een bijzondere kwestie. De VS wil dat Europa gas uit de VS als LNG gaat afnemen. En dat is in het algemeen schalie-gas. En juist Biden heeft toegezegd dat de subsidies op deze vorm van gaswinning worden stopgezet. Het is niet bepaald milieuvriendelijk. Dat betekent dat het niet meer rendabel is om dit gas te winnen.

Geen NS2 betekent duurder gas

Geen NS2 betekent dus voor Europa hoe dan ook duurder gas. En juist het gas uit Rusland is ideaal om de transitie naar milieuvriendelijke energieopwekking mogelijk te maken en in elk geval van steen- en bruinkool af te komen.

Europa ziet geen problemen met veiligheid

Europa, en met name Duitsland, zie helemaal geen problemen met de veiligheid van de import van Russisch gas. Natuurlijk heeft Rusland de macht om de kraan dicht te draaien, maar Rusland zal dat niet doen. Het belang van de export van gas voor Rusland is minimaal even groot als het belang van de import van dat gas door Europa.

VS hoeft Europa niet te beschermen

De voorzitter van de economische commissie in de Bondsdag antwoordde aan de Amerikaanse ambassadeur dat de VS Europa en Duitsland niet hoeft te beschermen tegen iets waardoor ze zich niet bedreigd voelen. Maar het gaat natuurlijk niet om veiligheid. Het gaat om de Amerikaanse belangen. In dit geval ordinair om geld.

Rusland legt zelf leidingen aan

De sancties blijven. Geen bedrijf of persoon die dit opgelegd wil krijgen. En dus is Rusland bezig zich te bekwamen in het zelf aanleggen van de leiding. Want Rusland is natuurlijk niet onder de indruk van die sancties. En die zullen hun eigen mensen en bedrijven beschermen tegen de druk van de VS.