26 februari 2020 – Gerard Koops

Leestijd 2 min leestijd

Productie gas uit Groninger gasveld kan nog verder omlaag

De gasproductie uit het Groninger gasveld kan nog sneller omlaag dan verwacht. Dat komt onder meer door de warme winter. Wat is nu precies de verwachting voor de gaswinning uit Groningen?

Gronings gas in 2022 naar 0

Het doel van ons kabinet is om de gasproductie terug te brengen tot 0, vanaf de zomer van 2022. Maar dat gebeurt natuurlijk wel in stappen. En ook wordt een gemiddeld gasjaar als basis genomen. Als het erg koud is, kan de doelstelling bijgesteld worden.

Voor dit gasjaar lag de doelstelling op 11.8 bcm (miljard kubieke meter) gaswinning in Groningen. Dit is al een bijgesteld doel. De productie zou minder hard teruggeschroefd worden.

Maar de minister heeft nu laten weten dat de gasproductie dit gasjaar zelfs naar 10 bcm kan. Een flinke verlaging. 

Gasproductie sneller omlaag naar 9 bcm?

De Nederlandse gridoperator GTS liet vrijdag weten dat de productie zelfs naar 9 bcm kan voor het volgende gasjaar als de winter normaal wordt. Een gasjaar start op 1 oktober. 

Dat komt omdat de situatie erg gunstig is. De twee belangrijkste oorzaken hiervoor zijn: 

  • hogere stikstofinzet
  • verruiming van gasopslag in Norg

Verruiming gasopslag in Norg

Alles draait nog steeds om de kwaliteit van het gas. Gas uit het Groninger gasveld is laag calorisch (L-cal). Dit gas gaan we vervangen door gas dat we importeren uit Noorwegen en Rusland en door LNG. Dit gas is allemaal hoog calorisch (H-cal). En onze systemen zijn ingericht op L-cal gas.

Met stikstof kunnen we dit H-cal gas converteren naar L-cal gas. En hoe meer L-cal gas we in de zomer kunnen opslaan in Norg, hoe meer we kunnen gebruiken in de winter. Norg is enige opslag voor L-cal gas in Nederland.

Als de conversiecapaciteit in de winter ook nog hoger is, dan kan de productie in Groningen dus omlaag. 

Tel daar bij op dat de vraag laag is door de huidige warme winter. Ook vinden afnemers uit binnen- en buitenland vinden manieren om minder L-cal gas af te nemen. En er wordt meer gas gewonnen uit kleinere gasvelden, waarvan ook een deel L-cal gas is. 

Bouw stikstoffabriek Zuidbroek

De belangrijkste factor is de bouw van de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek. Die verhoogt de conversiecapaciteit flink. 

Door de hogere productie in combinatie met de lage vraag zou de conversiecapaciteit voldoende moeten zijn om genoeg H-cal gas te converteren dat productie uit het Groningen gasveld niet meer nodig is. Bij een normale winter in elk geval. 

Maar dit zal nog even duren.

 

 

Actuele informatie over de gasprijzen

Wilt u weten welke factoren op dit moment de gasprijs bepalen? En wat de trends zijn? 

Volg de prijsontwikkeling