Gevolgen coronavirus op de gasprijzen

12 februari 2020 

Het coronavirus (Covid-19) blijft een probleem in China. En de maatregelen die zijn genomen om verspreiding te voorkomen, trekken een fikse wissel op de Chinese economie. Dat heeft gevolgen voor de gasmarkt in Europa: er komt meer LNG aan.

LNG van China naar Europa

China is de grootste importeur van LNG en heeft voornamelijk langetermijncontracten. Maar China heeft een deel van de aanvoer niet nodig. Dat overschot wordt verkocht aan andere landen in Azië. In februari wordt de vraag naar LNG in China 30% lager verwacht dan in februari 2019.

Dit overschot is zichtbaar in de prijzen. De EAX, de Oost-Aziatische LNG-index, staat sinds het begin van februari voor het maartcontract onder de prijs op TTF, de virtuele Nederlandse beurs voor aardgas. En de TFF staat al op een zeer laag niveau. 

Het gevolg is dat een deel van het gas dat China verkoopt, naar Europa komt. De prijzen zijn hier simpelweg hoger.

Effect op de gasprijzen in Nederland

Het aanbod LNG in Europa is al groot. En het aanbod gaat dus nog groter worden. Daarnaast is de import van gas uit Noorwegen en Rusland ook groot én zitten de gasopslagen al behoorlijk vol. En dan blijft het ook nog eens warm weer en ligt het verbruik dus laag voor de tijd van het jaar.

Al deze factoren zorgen voor nog meer druk op de gasprijzen aan de voorkant van de markt. 

Leestip: 2020 start met dalende gasprijzen.