19 juni - Gerard Koops

Leestijd: 2 minuten

Duitsland verwerpt sancties tegen aanleg Nord Stream 

De VS hebben de sancties rondom de aanleg van de Nord Stream 2 (NS2) aangescherpt. De sancties houden in dat mensen en bedrijven die meewerken aan de NS2, niet langer met en voor bedrijven in de VS mogen werken. Het Duitse parlement, van uiterst links tot uiterst rechts, verwerpt deze sancties. De NS2 is enorm belangrijk voor Duitsland.

Eerste sancties VS onvoldoende

Vorig jaar kondigden de VS de eerste sancties aan. Mensen en bedrijven die meewerken aan de aanleg van Nord Stream 2, krijgen een verbod op werken met en voor Amerikaanse bedrijven. 

Dat had onmiddellijk effect. Een Nederlands-Zwitsers bedrijf, eigenaar van een specialistisch schip van NS2, trok zich terug. Het project kwam stil te liggen. Maar Rusland kwam direct in actie en stuurde twee Russische schepen naar de Oostzee. Na wat aanpassingen konden ook deze specialistische schepen het werk doen.  

De verwachting is dat Nord Stream 2 eind 2020 of begin 2021 in gebruik genomen kan worden.

Nieuwe sancties VS voor Nord Stream 2

Maar de VS willen niet dat Rusland meer mogelijkheden krijgt om gas aan Europa te leveren. Dat is concurrentie voor het vloeibare gas (LNG) dat de VS zelf aan Europa willen leveren en bovendien zou de invloed van Rusland toenemen.

En nu komende VS met een voorstel voor aanvullende sancties, met veiligheid als argument. De nieuwe sancties houden in dat iedereen en elk bedrijf dat op welke manier dan ook betrokken is bij NS2 een verbod krijgt op werken met en voor Amerikaanse bedrijven. Daar vallen nu bijvoorbeeld ook verzekeraars onder en bedrijven die de software voor de schepen leveren. 

Belang Nord Stream 2 voor Duitsland

Na de eerste sancties liet Merkel al weten gewoon door te gaan. En ook nu verwerpt het Duitse parlement de nieuwe sancties.

Dat is logisch. Duitsland zet namelijk alles op alles om de productie van elektriciteit met kern- bruin- en steenkoolcentrales uit te faseren. Duurzame energiebronnen moeten deze gaan vervangen. Duitsland investeerde daarom flink in wind- en zonne-energie, maar het waait niet altijd en het is niet altijd zonnig. 

Er is dus ondersteuning nodig. Gascentrales zijn dan het meest geschikt voor de taak én het minst vervuilend. Maar daar is natuurlijk wel gas voor nodig. 

Nu is er genoeg capaciteit, maar dat gaat vaak via omwegen. De weg van Nord Stream en Nord Stream 2 is de kortste weg naar Duitsland, omdat de leiding niet door andere landen loopt. Deze landen zijn natuurlijk ook tegenstander van NS2, omdat ze inkomsten mis gaan lopen. Normaal krijgen zij namelijk geld voor de leidingen door het land.  

Ook voor Rusland is de leiding belangrijk. Gazprom heeft met deze leiding geen last van Oekraïne en Polen voor het leveren aan Duitsland. En Rusland is bijzonder blij met het geld dat de levering van meer gas opbrengt.