14 april 2020 โ€“ Stefan Berrelkamp

Leestijd: 2 minuten

3 factoren die de prijzen van elektriciteit drukten

Net als de gasprijs staat de prijs van elektriciteit onder druk. Dat heeft verschillende oorzaken. Natuurlijk speelt corona hier een rol in, maar ook de zonnige dagen in de afgelopen dagen.

Lage prijzen voor elektriciteit

Door de zorgen rondom het coronavirus daalde met name de prijs van CO2 met enkele euroโ€™s. En daarmee daalden ook de prijzen van elektriciteit, met name op de lange termijn. Ook wordt er in Europa minder elektriciteit verbruikt door de lockdown in verschillende landen. Dit zien we vooral terug in de spotprijs. Tweede paasdag was hierin een bijzondere dag.

In de afgelopen weekenden waren de spotprijzen met name op zondag laag in Nederland. Een aantal weken geleden kwam deze prijs nog niet onder de 20 euro per MWh uit, maar op 29 maart daalde deze naar 4 euro per MWh en de week erna naar 7 euro per MWh.

Op tweede paasdag daalde de prijs naar -5,5 euro per MWh. Nog nooit eerder had Nederland de hele dag zoโ€™n lage spotprijs. Tussen 2 en 3 uur was hij zelfs -80 euro per MWh.

Oorzaken van deze lage prijzen

Maar waar komen deze veranderingen nu vandaan?

Dalende vraag

Ten eerste daalde de vraag in heel West-Europa. In Nederland daalde de load op een werkdag van ongeveer 14 GW naar 11 GW. Dit ligt in de buurt van het verbruik in het weekend. En in het weekend daalde het verbruik met ongeveer 1 GW naar 10 GW tijdens de peakuren. In grote landen als Duitsland was het verschil nog groter.

Veel zon

De afgelopen scheen de zon volop. Dat betekent dat zonnepanelen flink veel energie opwekken en dat heeft de prijzen sterk omlaag gedrukt. Tweede Paasdag was niet alleen erg zonnig, er stond ook een stevige wind. De windproductie was dus ook erg hoog. Daarmee daalden de prijzen naar -16 euro per MWh.

Hoge beschikbaarheid interconnectie

Ten slotte was er een grote beschikbaarheid tussen de verschillende landen. Nederland werd daarom overspoeld met goedkope elektriciteit. Zeker omdat een aantal centrales in Nederland, zoals de Amercentrale, moesten draaien om te voldoen aan stadsverwarming. Hierdoor werd het aanbod hoger dan de vraag en ontstonden er negatieve prijzen.

Prijzen aankomende maanden?

Een interessante vraag is of deze situatie nog lang door zal blijven gaan. De effecten van de coronacrisis zijn op dit moment nog onduidelijk. Maar de weersomstandigheden die tot de negatieve prijzen op de spotmarkt hebben geleid, komen minder snel voor in de zomer.