De druk op de gasmarkt blijft aanhouden

28 oktober 2019

Het leek er even op dat het koude weer een einde zou maken aan de dalende gasprijzen. Maar die gedachte is alweer van de baan. Dat komt door een verandering in de weersverwachting en een bijzondere situatie in de balancering. Wat is er gebeurd?  

Overschot aan gas

De gasopslagen zitten bijna vol. Dat roepen we al een tijdje, maar vorige week stegen de prijzen even vanwege de koude weersvoorspellingen. Het weekend zou wel weer warm worden.

Deze voorspellingen klopten, alleen werd het weekend veel warmer dan verwacht. Het kleine beetje ruimte in de opslagen werd in de planning voor het weekend al gebruikt door bedrijven, om het er deze week weer uit te halen. Maar er was nog meer gas over dit weekend. 

Het kwam erop neer dat er een overschot aan gas was, dat bijna niet kon worden weggewerkt. Het gevolg: een novum. 

Negatieve prijzen balanceringsmarkt

Wat voor novum dat is? Er liepen negatieve prijzen op de balanceringsmarkt. En dat is voor het eerst sinds de start huidige balanceringssysteem in 2011. 

Rode zone balanceringsmarkt

Er zijn verschillende escalaties in het systeem die afhankelijk zijn van de zone waarin het balanceringssignaal van Gasunie Transport Services (GTS) zich bevindt.

Grafiek GTS onbalans

Bron: GTS

Donkergroene zone Geen actie 
 Lichtgroene zone  GTS schrijft deals uit voor over 3 uur tot en met het einde van de gasdag (6:00)
 Oranje zone  GTS schrijft deals uit voor Next Hour
 Rode zone  GTS schrijft deals uit voor Next Hour en geeft dwingende aanwijzingen (bijvoorbeeld de verplichting van een storageoperator om maximaal te injecteren in of te onttrekken aan een storage)
   

In de nacht van zaterdag op zondag was het systeem zo long, dat de balancering in de rode zone terechtkwam. 

Gelukkig kon de markt dit zelf oplossen, zonder dwang van GTS. Er waren partijen die nog ruimte hadden in de opslag of ergens anders. Maar daar hing wel een prijskaartje aan. Vanwege de negatieve prijzen kregen kopers van gas er geld bij. De laagste prijs was -5.75 Eur/MWh. 

Verwachting komende periode

Hoewel de koude maanden beginnen en de vraag naar gas toeneemt, blijft het mogelijk dat we af en toe te veel gas in het systeem hebben.  

  • De opslagen zitten en blijven bijna maximaal vol.
  • Vanaf 1 november worden er temperaturen boven het langjarig gemiddelde verwacht. Hoger nog dan eerst werd gedacht. Voor al het eerste weekend wordt warm.
  • Een flinke vloot LNG is op weg naar Europa en er liggen nog schepen te wachten om gelost te worden.
  • Vanuit Noorwegen en Rusland blijft de toevoer van gas behoorlijk. 

Het risico op een gasoverschot drukt zwaar op de producten op de hele korte termijn.

In het verleden kon de productie in Groningen worden verhoogd of verlaagd als er overschotten of tekorten dreigden. Dat kan nu niet meer. Groningen regelt niet meer mee. En dat uit zich in grotere uitslagen op de onbalansmarkt. 

De markt is daardoor nu eenmaal minder flexibel geworden. 

 

Offerte en prijs voor gas

Benieuwd of u al kunt profiteren van de lage gasprijzen? Bereken in een paar minuten online uw gasprijs!

Bereken mijn gasprijs