Meer LNG van Qatar naar Europa

13 januari 2017

Aankomende week komen er 6 LNG tankers vanuit Qatar aan in de Europese havens, wat mogelijk een bearish signaal kan zijn voor de korte termijn markten. Qatar is de grootste leverancier van LNG aan Europa en is van plan dit uit te breiden in de aankomende jaren. Een interessante ontwikkeling als alternatief voor gas vanuit Noorwegen en Rusland.  

Naast de bekende manieren om gas bij de huishoudens in Europa te krijgen, gasproductie in Nederland, storages in Europa en pijpleidingen vanuit Rusland en Noorwegen is er nog een bron in opkomst. Het vervoeren van LNG, Liquified Natural Gas, in tankers vanuit Amerika, Midden-Oosten en soms Noorwegen. LNG is dezelfde vorm van aardgas die we gebruiken in Nederland alleen onder hoge druk samengeperst waardoor het 1/600e van het volume inneemt. 

Op dit moment komt het overgrote deel van de tankers het Midden-Oosten, zoals te zien is in de tabel hieronder. Qatar heeft een van de grootse gasvelden ter wereld met een capaciteit van 13.000 miljard m3 gas (in vergelijking het Groningen veld begon met 2800 miljard m3 gas waarvan nog 1100 miljard m3 over is). Aangezien er geen pijpleiding is vanuit Qatar richting Europa en Aziรซ, is het land sinds een aantal jaren bezig om gas te exporteren via tankers gevuld met LNG. 

In onderstaande grafiek zien we dat Qatar een vijfde plek in neemt van leveranciers van gas (pijpleidingen en LNG) richting Europa. Na de grote leveranciers als Noorwegen en Rusland, en de landen waar het gas door heen stroomt Ukraine en Wit-Rusland, is Qatar de grootste speler. In 2006 is Qatar de grootste exporteur van LNG geworden en heeft aangegeven deze lijn door te blijven voeren.

In de aankomende week worden er 6 tankers verwacht in de Europese havens met in totaal 620 miljoen m3 gas, wat waarschijnlijk een kort effect gaat hebben op de korte termijn gasprijzen, aangezien dit gas niet via lange termijn contracten in geprijsd is. Wel moet worden opgemerkt dat LNG relatief gezien nog een kleine speler is in de markt, in vergelijking produceert het Groningen veld 120 miljoen m3 per dag.

Extra Europese aardgas import per land of origine, te denken aan flexibel volume uit storages, extra productie van gasvelden en LNG. Bron: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Natural_gas_consumption_statistics

  

grafiek qatar

Disclaimer