25 mei 2020 – Gerard Koops

Leestijd: 2 minuten

Overproductie LNG, maar ook herstel economie

Eerder schreven we al over de overproductie van olie en de overproductie van gas. Ondanks de lage vraag en volle opslagen, blijft de gasproductie op gang. Stoppen is te duur. Ook de productie van vloeibaar gas (LNG) ligt te hoog voor de vraag. Maar daar lijkt langzaam verandering in te komen.

Overproductie LNG, vloeibaar gas

Ook de productie voor LNG ligt te hoog voor de vraag. En ook hier is stoppen met produceren te duur. Het gaat om megaprojecten met vele tientallen euro’s aan investeringskosten. Die kunnen niet zomaar stopgezet worden. 

Maar door de coronacrisis en de warme winter ligt de vraag naar gas wereldwijd fors lager. 

Het overaanbod van gas geldt dus ook voor LNG. En bij LNG gaat het vaak om langetermijncontracten. Deze kunnen niet geannuleerd worden en het gas wordt altijd geleverd. Ook als men dit gas niet kwijt kan.

Goed om te weten: Oost-Azië importeert vooral gas uit Australië. Dit zijn met name China en Japan. India importeert het grootste deel van het gas uit Qatar, ook de grootste leverancier van gas aan Europa.

Lage gasprijzen Hemelvaartweekend

Dat de gasprijzen de afgelopen weken daalden, is wel bekend. Afgelopen Hemelvaartsweekend leidde dit op de TTF (Nederlandse gashandelsplaats) zelfs tot prijzen onder de 2.00 EUR/MWh. Dat is uitzonderlijk laag.

Na het treffen van de coronamaatregelen half maart, doken de prijzen op TTF onder de prijzen op Henry Hub, de benchmark in de VS. Hierdoor werden er al schepen met LNG naar Europa afgezegd. 

Maar in Azië zijn de prijzen ook hard gedaald. De spread tussen de prijzen op de Oost-Aziatische Index en TTF van de eerstvolgende maand is klein. Tot half mei was deze soms zelfs negatief. Dit maakte van Azië ook geen interessante bestemming voor de LNG.

Verandering vraag naar LNG in het derde kwartaal 

In China lijkt de economie zich nu weer te herstellen. De verwachting is dus dat de vraag naar gas in Azië weer aan zal trekken. Dat betekent dat de prijzen stijgen en China weer interessant wordt voor leveranciers.

In het derde kwartaal van 2020 zou dat kunnen betekenen dat gas uit Qatar naar China gaat in plaats van naar Europa. 

Dat maakt voor Europa waarschijnlijk niet zo veel uit. De gasopslagen zitten nu al voor meer dan 70% vol. Vanuit de opslagen valt de vraag naar gas dus in de loop van het derde kwartaal weg. 

De aanvoer van LNG zal voor deze zomer, het derde kwartaal dus, minder belangrijk zijn om aan de Noordwest-Europese vraag te voldoen. 

Pas in het vierde kwartaal zal de aanvoer van LNG een prominentere rol krijgen in de prijsstelling. Natuurlijk is dit wel sterk afhankelijk van de vraag of ook hier de economie ook weer aan gaat trekken.