15 oktober 2020 - Gerard Koops
Leestijd: 3 minuten
Na een lange periode van lage gasprijzen, stijgt de gasprijs sinds eind augustus weer. Dat heeft een aantal oorzaken. Maar de belangrijkste oorzaak: de toevoer van LNG is flink gedaald. In deze analyse geven we u een update van de gasmarkt.
Zelfs in de zeer warme periode in september stegen de prijzen, omdat de windproductie laag was en de vraag naar energie voor airconditioning hoog. Sinds eind september liggen de temperaturen weer rond normaal of iets eronder, waardoor de gasvraag relatief normaal is.
Afgelopen periode zagen we ook weinig impact van het onderhoud aan de gasleidingen vanuit Rusland. Gazprom leverde het gas gewoon via andere leidingen en zij gebruikte gasopslagen in Nederland en Oostenrijk. De toevoer liep dus nauwelijks terug.
Ten slotte leverde ook het onderhoud aan de Noorse leidingen en de staking weinig problemen op. Sinds de eerste week van oktober levert ook Noorwegen zoals verwacht.
Alles bij elkaar lijken er weinig tekenen te zijn voor een stijgende prijs. Toch stijgt hij. Dat komt deels door een grotere vraag en deels door geslonken toevoer van vloeibaar gas (LNG).
Wereldwijd staat de gasprijs laag. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de crisis als gevolg van COVID-19. De industriële vraag naar gas is gedaald, maar de productie van LNG bleef nog lang op hoog niveau doorgaan. Stoppen met produceren was te duur.
En hoe laag de prijs in Europa ook was, die in Azië was nog lager. Het LNG bleef dus deze kant op komen, waardoor de prijzen bleven dalen.
Dat is veranderd. Om een aantal redenen komt er nu minder LNG naar Europa:
Door deze ontwikkelingen steeg de prijs van gas in Azië en gaat het LNG nu naar Azië in plaats van naar Europa.
Alles bij elkaar zorgde voor een flink verlaagde toevoer van LNG naar Europa. En dat zien we terug in stijgende prijzen.
Natuurlijk speelt ook het weer een rol. Want als de temperaturen fors boven het langjarig gemiddelde liggen, dan drukt dit de prijzen. De afgelopen jaren was dit het geval, maar nu niet. De vraag ligt op en boven de verwachting.
Deze situatie kan nog wel even aanhouden. Het probleem in Australië is nog niet opgelost namelijk. Maar op de langere termijn spelen meer factoren een rol.
China herstelt stevig na de crisis, vooral dankzij stimuleringsmaatregelen. Maar China is voor de afzet van goederen afhankelijk van het herstel van het westen. Zonder herstel in het westen, is de afzetmarkt klein. Het westen herstelt ook wel, maar met kleine stapjes.
Nu het aantal besmettingen in veel delen van Europa en Amerika weer toeneemt, remt het herstel weer af. En dat drukt de gasprijzen weer.
Op dit moment zien we alleen een prijsrisico voor de winter. De prijzen op de korte termijn zullen eigenlijk alleen door het weer bepaald worden. Blijft het koud, dan kunnen de prijzen stijgen. Maar anders waarschijnlijk niet.
Voor alle perioden na de winter bepaalt het economische herstel de prijs. Een goede indicator hiervoor is de olieprijs. End die is op dit moment stabiel.