Integratie BBL - TTF goedgekeurd

23 oktober 2017

In de zomer is er een artikel geschreven over de mogelijke samenvoeging van de BBL pijpleiding met het TTF balanceer systeem. Het wachten was op de goedkeuring van de Britse regulators nadat de Nederlandse regulator het plan had goedgekeurd. Deze week is naar buiten gekomen dat het plan is goed gekeurd en het doel is om per 1 januari 2018 de integratie rond te hebben. Hierdoor zullen de kosten van export richting de Britse markt dalen wat een bullish signaal kan geven voor de TTF markt.

Het doel van deze samenvoeging is om de flows vanuit Nederland richting het Verenigd Koninkrijk te stimuleren. De BBL pijpleiding heeft veel concurrentie van de Interconnector en in combinatie met lange termijn contracten liep het gebruik van deze pijpleiding terug. Deze contracten lopen ten einde en de eigenaren willen door het openstellen van capaciteit het gebruik vergroten. Dit wordt gedaan door het exitpunt Julianadorp te laten verdwijnen, gas wordt direct in de BBL pijpleiding gebracht als onderdeel van het TTF systeem. Hierdoor hoeven er alleen exit kosten betaald te worden aan het einde van de BBL pijpleiding bij Bacton. De compensatie voor deze kosten worden gedragen door alle andere exit punten in Nederland 1.2% duurder te maken.

Het effect is duidelijk terug te zien, de kosten zullen met ongeveer 20% dalen om gas van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. Voor december 2017 zijn de kosten nog 2.08 €/MWh en deze dalen in januari naar 1.69 €/MWh en 1.77 €/MWh voor februari. Belangrijk is om deze kosten te vergelijken met de spread tussen de twee markten, is deze hoog genoeg dan zal er gas stromen van TTF naar NBP.

In onderstaande grafiek zijn de effecten van de kosten verlaging duidelijk zichtbaar. Waar de kosten in de maand december nog hoger lagen dan de spread verandert de situatie in de januari en februari. Voor de eigenaren van de BBL pijpleiding zijn deze kosten nog kleiner, ze hoeven alleen maar de Exit TTF en Entry NBP te bepalen, wat neer komt op ongeveer 0,80 €/MWh. De ze eigenaren hebben ongeveer 20 mcm/d capaciteit van de totale 60 mcm/d aan beschikbare capaciteit.Dit zal betekenen dat er meer gas vanuit Nederland naar NBP zal worden verscheept in die maanden, wat de druk op de Nederlandse markt kan opvoeren en de prijzen kunnen stijgen voor deze contracten. Mogelijk zien storage operators een mooie kans om gas uit de storage te halen en deze te verkopen aan de Britten. Lagere storage niveaus laat de risicopremie in maart oplopen door onzekerheid bij een lage temperaturen in februari/maart. Echter de markt is constant op zoek naar een prijsbalans, door de hogere prijzen op TTF verkleint de spread met NBP wat de export naar beneden zal bijstellen. Een nieuwe balans is bereikt.

Bron: www.bblcompany.com

Disclaimer