Hoogtepunt én daling van de gasprijzen

18 oktober 2018

De gasprijzen zijn hoog. Het is vijf jaar geleden dat de gasprijzen zo hoog stonden als nu. Dat komt door de lage niveaus in gasopslag.  Maar het tij is aan het keren. Alleen in Duitsland en in Oostenrijk zijn de opslagniveaus nog laag en de vraag en de voorraad komen meer in balans. We noemen de vier belangrijkste factoren.

1. Een warme oktober

De belangrijkste factor is de warme oktober. De vraag naar gas is laag, dus we hoeven minder gas uit de opslag te halen dan verwacht in een oktobermaand. Hierdoor dalen de opslagniveaus minder snel en komen we vanzelf dichter bij het gewenste niveau op dit tijdstip van het jaar.

2. Goede afronding onderhoud aan systemen

Eind september is het onderhoud aan de Europese gassystemen afgerond. Dat onderhoud gebeurt altijd in de zomer, als de vraag lager is. Dat onderhoud kan nog wel eens uitlopen en voor verrassingen zorgen. Er is dan soms tijdelijk minder gas beschikbaar. Maar dit jaar waren er geen verrassingen en was het onderhoud op tijd klaar. Dat is goed nieuws voor de gasprijs.

3. Aanvoer van gas uit Rusland en het Midden-Oosten

De derde belangrijke oorzaak is de aanvoer van vloeibaar gas (LNG) uit Rusland en het Midden-Oosten. Door de hoge prijzen is het voor deze landen aantrekkelijk om gas naar de West-Europese markt te verschepen. De schepen die op dit moment aankomen, brengen ruim voldoende gas mee.  Dankzij dit gas hoeven we de opslagen niet aan te spreken.

4. Risico’s verdwijnen

De bovenstaande factoren verkleinen de risico’s. Natuurlijk is er nog steeds een risico bij koude winterperiodes, maar langzaam verdwijnt deze. En met het verdwijnen van risico’s, dalen ook de risicopremies. En zo wordt gas dus ook weer goedkoper.

 

Disclaimer